Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkstelling hoog enigenrisico gratis leenauto zonder overeenkomst

Vraag gesteld door Dirk95 op 23 oktober 2016

Ik heb twee weken geleden mijn auto naar de garage gebracht voor een grote reparatie, tijdens deze reparatie ben ik gratis voorzien van vervangend vervoer. Voor deze vervangende auto uit 2005 (BOVAG waarde €2250) is geen contract of overeenkomt getekend, ik heb hier nog wel om gevraagd maar dat was niet nodig als hij met ongeveer de zelfde benzine stand terugkomt. Er is mij ook niets verteld over een enigenrisico. Nu heb ik onverhoopt een ongeluk gehad op de snelweg (laatste auto in een kop staart botsing met 5 betrokken voertuigen enkel materiële schade) hierbij is de auto total loss verklaart. Ik ben de volgende ochtend bij de garage het nieuws gaan vertellen zij gingen het regelen met de verzekering en zouden nog terugkomen op de hoogte van het enigenrisico waarvoor ze mij aansprakelijk willen stellen.

Paar dagen later krijg ik een telefoontje dat mijn auto klaar is en dat ze de hoogte van het enigenrisico opgezocht hebben in hun verzekeringspolis dit blijkt €1000,00 te zijn, nu vind ik dit buitensporig hoog zonder dat te melden of overeenkomst bij het uitlenen van een auto. Ik snap dat ze mij aansprakelijk willen stellen maar zonder overeenkomst verwacht ik dat dit een normaal (lees te verwachten) enigenrisico is van 100 tot ongeveer 450 euro.

Nu is mijn vraag in hoeverre ik juridisch in mijn recht sta als ik niet akkoord ga met het betalen van een in mijn ogen buitensporig hoog enigenrisico voor een leen product zonder overeenkomst. Vooralsnog heb ik de garage laten weten dat ik mijn auto laat staan en dat ik er begin van komende week op terugkom.
Ik wil dus wel betalen maar het voelt onrechtmatig om een dermate hoog bedrag af te rekenen zonder dat ik daarvan vooraf verwittigd ben, ik hoor graag uw mening of advies in deze.

Alvast bedankt,
Groeten Dirk.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft schade gereden met leenauto autobedrijf. Schade bedraagt € 2.250,-. De leenauto bleek - hoewel het bouwjaar anders doet vermoeden - casco verzekerd te zijn met een eigen risico van € 1.000,-. Nu de auto total loss is eist de garage van u betaling van het eigen risico. U bent in beginsel niet bereid € 1.000,- aan eigen risico te voldoen. U vraagt zich af of de garage het bedrag aan eigen risico kan afdwingen.

Wanneer u een product - in casu een auto - leent, dan dient u deze als een goed huisvader betaamt ervoor zorg te dragen en zonder schade weer te retourneren.

Géén schriftelijke overeenkomst
Een mondelinge overeenkomst met betrekking tot (uit)lenen auto is ook rechtsgeldig. Er hoeft dus geen schriftelijke leenovereenkomst te worden afgesloten.

Casco verzekering
Door de bank genomen is heb je als lener niet te verwachten dat een oudere auto - 11 jaar oud met een dagwaarde van € 2.500,00 - casco (all risk) verzekerd is.
Ofwel; normaal gesproken had u - auto total loss - de dagwaarde ter grootte van € 2.500,- moeten betalen aan de garage. Nu blijkt dat de auto casco verzekerd is, bent u 'slechts' het eigen risico ad € 1.000,00 verschuldigd.

Conclusie: u bent juridisch gehouden de garage schadeloos te stellen in de vorm van € 1.000,- eigen risico. U zou nog wel kunnen vragen om kopie polis en polisvoorwaarden waaruit grootte eigen risico blijkt.

Meer informatie over 'auto uitlenen' vindt u op onze website.