Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid wegbeheerder

Vraag gesteld door Quimby op 20 november 2017

Ik heb de handrem niet aangetrokken bij het parkeren op de openbare parkeerplaats toen ik boodschappen ging doen.
Mijn auto is zelfstandig gaan glijden ( parkeerterrein zit helling in ) en is tegen een auto die ongeveer 4 a 5 meter verder stond aangereden, lakschade aan achterkant van die auto .
Het schijnt al heel vaak te zijn voorgekomen, kan ik hiervoor de gemeente als wegbeheerder aansprakelijk stellen.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een schade aan uw auto opgelopen. De auto is op een hellend parkeerterrein gaan rijden. De handrem was niet aangetrokken. U zou de schade bij de Gemeente willen verhalen.

Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade draagt. In sommige gevallen is schade te verhalen op een tegenpartij. Dat zou in dit geval de wegbeheerder kunnen zijn. Er moet dan wel sprake zijn van een gebrek aan de weg dat uw schade heeft veroorzaakt. Een gebrek is bijvoorbeeld een gat in de weg. In uw geval betrof het een hellend terrein. Dat is geen gebrek aan de weg. Hiervoor is de Gemeente, of degene die de weg beheert, dan ook niet aansprakelijk te stellen.

Heeft u een All Risk verzekering, dan zou u uw schade bij uw verzekering kunnen melden. Mogelijk heeft de schade dan wel gevolgen voor uw premie. U zou dit na kunnen vragen bij uw verzekeringsmaatschappij.

Informatie over de aansprakelijkheid van de wegbeheerder vindt u op onze website.***

Reactie van jpvw:

Ik was uit een parkeerplaats gereden en wilde vooruit weg rijden, toen mijn buurman aan de ander kant van de weg achteruit,over het voetpad, de weg opreed, en op de voor hem verkeerde kant van de weg kwam en mijn achter bumper stuk reed. Hij wil geen papieren invullen en zegt dat wij beide schuldig zijn. Het gebeurde in een dertig km zone.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U heeft een vraag over de aansprakelijkheid bij een aanrijding. U reed weg uit een parkeerplaats, de tegenpartij reed achteruit.

Wegrijden uit een parkeerplaats en achteruitrijden zijn beide bijzondere manouevres waarbij het overige verkeer voorrang verleend moet worden. Voeren beide partijen een bijzondere manouevre uit, dan hebben zij dus allebei geen voorrang verleend. Het hangt dan van de omstandigheden en het bewijs af hoe de uitkomst zal zijn. Vaak zal het neerkomen op een gedeelde schuld, of "ieder draagt zijn eigen schade".

Meer informatie over schade verhalen na een aanrijding vindt u op onze website