Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen van distriebutieketting bij 66000km. Skoda Fabia 1.2tsi Ambition

Vraag gesteld door 430413km. op 15 december 2016

Bij koude start maakt de motor lawaai. De speling op de ketting is door de dealer gemeten (77mm) en dus boven de veilige norm van 73 mm. Kosten van reparatie is € 744,= Pon (skoda) geeft geen garantie op deze auto van 5 jaar oud. Uit coulance wil de verkoper de auto repareren met korting. De ketting en de spanrol worden vervangen en zijn beide van verbeterde kwaliteit. De ketting hoort levenslang mee te gaan dus wat is een redelijk aanbod ?? De dealer wil gaan tot 100 % korting op materiaal en 70% korting op arbeidsloon van 6,9 uur.
Mijn vraag is : is dit redelijk ? We moeten ook nog betalen voor vervangend vervoer : vanaf € 18,50 per dag. en de meting van de speling van € 80,=....

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De distributieketting van uw Skoda Fabia 1.2 FSI (2011/66.000 km) is opgerekt en moet worden vervangen ad € 744,00. De dealer stelt voor materiaalkosten en 70% van arbeidsloon voor zijn rekening te nemen. U vraagt zich af of dit redelijk is.

Distributieketting is een bekend euvel bij de FSI motoren van onder meer Skoda Fabia.

Anders dan een distributieriem, behoort een distributieketting een autoleven lang mee te gaan. Nu dit niet het geval is - en u beroep op fabrieksgarantie niet meer mogelijk is - kunt u zich beroepen op de wettelijke garantie. Ofwel; conformiteit ex art 7:17 BW e.v.

Op grond van art 7:21 lid 1 aanhef sub b BW juncto art 7:21 lid 2 BW dient de verkoper herstel kosteloos uit te voeren.

Kosten diagnose alsmede kosten vervangend vervoer komen in beginsel ook voor rekening verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.