Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verborgen gebrek camper. Gekocht 16-10-2015 bij JB Kampeerauto's B.V.. Prijs 19850,- 87.710 km en bouwjaar 2003 in Hoogland.

Vraag gesteld door Collignon op 6 oktober 2017

Vlak voor onze vakantie bleek dat achterkant van camper We hebben 16-10-2015 een camer gekocht uit 2003, 87.870 km. € 19.850 bij JB Kampeerauto's B.V. in Hoogland. Vlak voor onze vakantie bleek dat de achterwand van onze camper helemaal nat was. We hebben het vinyl wat tegen de wand was geplakt weggehaald en ook de metalen plaat van het fietsenrek. Bleek dat de hele achterwand is aangetast. Houten beplating rot, schroeven verroest etc. Dit is een lekkage die er al heel lang gezeten heeft. We hebben camper 1,5 jaar in gebruik. de lekkage is niet te vinden. Het bedrijf zegt dat het niet meer voor deze schade kan opdraaien. Wil wel voor schappelijke prijs repareren. Hoe zit het juridisch? Kan expert ook ongeveer inschatten hoe lang zo'n lekkage er al gezeten heeft?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft in oktober 2015 bij JB Kampeerauto's B.V een camper gekocht (prijs € 19.850 /bouwjaar 2003/ kilometerstand 87.710 km). Onlangs ontdekte u dat de achterwand van de camper nat was. Nu blijkt de houten beplating rot en de schroeven verroest. De verkoper heeft geen lekkage kunnen vinden. U vraagt zich af of u de verkoper kunt aanspreken op de herstelkosten. En bent benieuwd of een expert inschatten hoe lang de lekkage er al heeft gezeten.

Wet (non-conformiteit)
Als er geen garantie is, valt de koper terug op de wet (artikel 7:17 BW). Volgens de wet kan de koper herstel van het gebrek eisen van de verkoper, als de koper kan aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die hij op grond van de overeenkomst mag verwachten. Dit wordt non-conformiteit genoemd. Welke verwachtingen de koper van een gebruikte voertuig mag hebben, hangt af van onder meer het bouwjaar, de kilometerstand, het onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder het voertuig (en hoe meer kilometers op de teller), hoe minder de koper mag verwachten. In dat geval wordt er van de koper ook meer onderzoek verwacht. Ook moet aangetoond worden dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was.

Wat zijn uw rechten
In uw geval betreft het een camper die op het moment van aankoop (in 2015) 12 jaar oud was met een kilometerstand van 87.710 km. Na de aankoop zijn intussen 2 jaar verstreken. De camper is inmiddels 15 jaar oud, en het ontstaan van gebreken kan verwacht worden. Ook rust er op de koper een verdergaande onderzoeksplicht bij aankoop dan bij een relatief jonge camper.

Volgens onze experts is het op grond van uw verhaal lastig te zeggen hoe lang het vocht al aanwezig is. Een vochtmeting door een expert zou mogelijk meer duidelijkheid kunnen geven.

Echter, de vraag is of een dergelijke vochtmeting zinvol is, omdat de kans dat u de verkoper met succes kunt aanspreken op de herstelkosten op grond van het voorgaande zeer gering is. Het aanbod van de verkoper lijkt mij dan ook redelijk.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.