Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadebedrag niet bruto uitgekeerd

Vraag gesteld door nnsa op 29 september 2017

Onlangs heb ik een schade aan mijn auto gehad van even afgerond € 1000,00 Deze schade wordt vergoed door de verzekering minus € 250,- eigen risico. So far so good. Vergoeding zou dus € 750,00 moeten bedragen. Echter bij de garage waar ik de schade heb laten herstellen heb ik 15% personeelskorting. Deze personeelskorting wil de verzekeringsmij. hebben, zodat er maar € 600,00 wordt vergoed. Hierover heb ik een dispuut met mijn assurantiekantoor. Wat vindt U hiervan ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft schade aan uw auto gereden. Schade bedraagt circa € 1.000,-. Naast € 250,- eigen risico wil de verzekeraar de 15% personeelskorting in mindering brengen op het schadebedrag. U vraagt zich of dit wel is geoorloofd.

Eigen risico
Indien een auto WA + (gedeeltelijk) casco bent verzekerd is (waarbij het eigen risico niet is afgekocht) dan zal de verzekeraar - wanneer de schade niet verhaalbaar is op een aansprakelijke wederpartij - het eigen risico in mindering brengen op het schadebedrag.

Vaak wordt het eigen risico verlaagd of komt zelfs te vervallen, indien de schade wordt hersteld bij een aangesloten schadeherstelbedrijf.

Korting
Op zich is het wel te begrijpen dat een verzekeraar rekening houdt met een ontvangen (personeel)korting. Het is immers niet de bedoeling dat u een hoger schadebedrag krijgt uitgekeerd, dan dat de schade groot is (ongerechtvaardigd verrijking).

Schadevrije jaren
Indien u geen 'no claim beschermer' heeft, en de schade is niet te verhalen op een wederpartij, dan zal de schade worden uitgekeerd. Maar u zal omlaag gaan op de ladder van schadevrije jaren. Dit kan inhouden dat u een hogere premie verschuldigd bent. Uw verzekeraar kan voor u berekenen of het voor u voordeliger is de schade uit eigen zak (terug) te betalen (hoogte schade versus een hogere premie).***

Reactie van nnsa:

Bedankt Michiel.
Ik zie dit toch wat anders: de schade is vastgesteld volgens de flate-rate tarieven van mijn automerk. Uniforme reparatie-tarieven, waar ook de schade-expert mee werkt. Het feitelijke aan mij gefaktureerde bedrag doet er dan volgens mij niet toe. Stel dat ik het niet had laten repareren, dan zou er niets worden uitgekeerd ???***

Reactie van Michiel Claesen:

Kennelijk is er door de schadehersteller een (pro forma) nota aan uw verzekeraar gestuurd, waarbij de personeelskorting staat vermeld.

Indien de verzekeraar u het gefactureerde bedrag aan u overmaakt, bent u zodoende schadeloos gesteld.

Indien u de schadehersteller een pro forma nota had laten opstellen zonder de personeelskorting, dan had de verzekeraar het schadebedrag aan u uitgekeerd, zonder rekening te houden met enige te ontvangen korting.