Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

rechten bij kapotte schakelbak van mijn volvo v60 t3 automaat

Vraag gesteld door schrier op 2 mei 2017

Onze volvo v60 t3 automaat is januari bij dealer geweest voor het schokkend rijden wat hij al een tijdje deed. we dachten dat dit kwam omdat hij voor een beurt moest. er kwam uit dat de regelunit vervangen moest worden. Deze is nu 4 weken gelden vervangen. het stotteren is niet verbeterd en wordt weer erger. vorige week weer terug geweest en naar laten kijken. nu blijkt de automatische versnellingsbak kapot te zijn. Nu is de auto nog maar 3 jaar oud en 73000 km op de teller. Ik vind dit allemaal wel wat erg snel kapot. nu is de regelunit vervangen met coulance regeling geeft de garage aan. De versnellingsbak vervangen kost ons normaal 6200 euro. Nu kunnen ze deze vervangen voor 3200 euro geeft de dealer aangeven. Graag wil ik advies wat de mogelijkheden zijn naar dec dealer toe? is er nog recht op coulance? hoor graag

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De automatische transmissie (versnellingsbak) van uw Volvo V60 t3 (3 jaar oud/73.000 km) is defect. De dealer biedt u € 3.000,- korting op de totale reparatiekosten van € 6.200,-. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Bij de beantwoording van uw vraag ga ik er gemakshalve vanuit dat u de auto destijds privé heeft aangeschaft.

Wettelijke garantie
Van een automatische versnellingsbak mag u een langere levensduur verwachten dan 73.000 km/3 jaar. Nu duidelijk is dat de versnellingsbak niet voldoet aan de redelijke verwachting die u van een dergelijke versnellingsbak mocht hebben op grond van de overeenkomst, aard van de zaak en de mededelingen van de verkoper etc.

U kunt zich, als consument, in het desbetreffende geval beroepen op het (non-)conformiteit (art 7:17 BW).
Reparatiekosten
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de reparatiekosten voor rekening van de verkoper. Het is daarom essentieel dat u zich - voor zover u dit niet reeds gedaan heeft - zich wendt tot de verkoper, om deze in de gelegenheid te stellen de versnellingsbak te herstellen.

Geschillencommissie Voertuigen
Is de verkoper aangesloten bij de BOVAG, en heeft u de auto destijds nieuw aangeschaft, dan wel gebruikt met BOVAG garantie, dan kunt u de zaak ter beoordeling voorleggen aan e Geschillencommissie Voertuigen.

Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan in.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.