Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overschrijding kogeldruk met 3 kg. Ook in overtreding? En ben ik verzekerd als er iets gebeurt?

Vraag gesteld door Kogeldruk op 25 mei 2018

Hallo, ik heb onlangs een nieuwe Toyota 1.5 Hybrid CVT aangeschaft. Ik heb toen de eis bij de dealer neergelegd dat ik 2 elektrische fietsen moet meenemen. Dus de kogeldruk zou dan minimaal 60kg moeten zijn. De verkoper heeft dit toen ook bevestigd. Echter per toeval kwam ik er achter dat deze waarden zijn teruggedraaid naar 55 kg voor de Toyota en 50kg voor de trekhaak. Nu heb ik inmiddels een fietsendrager gevonden die maar 12 kg weegt (Movanext Lux) en 2 elektrische fietsen kan vervoeren. Maar aangezien het totale gewicht van beide fietsen ZONDER accu, samen 45.5 kg is (21 + 24,5) is, kom ik op een totaal gewicht van bijna 58 kg (12 kg fietsendrager + 45,5 fietsen). De dealer geeft aan dat de trekhaak en de auto gegarandeerd 60kg aankunnen. Echter in de boeken staat kogeldruk 55 kg voor de auto en 50kg trekhaak. Wat moet ik nu doen? Ben ik in overtreding? En wat doet de verzekering mocht het fout gaan? Ik durf dit risico niet aan, want ik vrees dat dit voor mij heel veel geld gaat kosten, mocht het fout gaan. Wellicht gaat het niet fout, maar ik ga pas tot aanschaf van een fietsendrager over als ik de garantie heb dat het kan en ook niet strafbaar is. Kan ik een vergoeding of een schriftelijke verklaring afdwingen bij de dealer? Graag uw reactie. Bedankt.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de gevolgen kunnen zijn, indien het maximum gewicht van de fietsendrager inclusief de fietsen hoger is, dan de maximale kogeldruk auto of trekhaak.

Uitgangspunt hier is dat de te allen tijde de laagste kogeldruk geldt. In desbetreffend geval mag het totale gewicht van de fietsendrager inclusief de fietsen de maximale kogeldruk van 50 kg van de trekhaak niet overstijgen.

Strafrechtelijke en financiële gevolgen
Laat u dit na dan riskeert u nast een verkeersboete. Bovendien kan een en ander mogelijk ook gevolgen hebben wat betreft uw autoverzekering, wanneer u onverhoopt schade rijdt.

Dwaling (art 6:228 BW)
Indien u bij het sluiten van de koopovereenkomst bent uitgegaan van onjuiste informatie, welke door de verkoper is verstrekt ter zake de maximale kogeldruk van de auto - hetgeen voor u essentieel is - dan kunt u zich op dwaling beroepen. U zou immers de koop niet hebben gesloten, indien de kogeldruk voor u niet toereikend zou zijn geweest.

Wanneer er sprake is van dwaling, kunt u de koop (partieel) vernietigen. Hierbij wordt de koop teruggedraaid alsof er nooit een koopovereenkomst is gesloten. Gehele koopsom dient door de dealer te worden terugbetaald.

Alternatieve oplossing
De door u aangehaalde alternatieve oplossing, waarbij u de dealer laat verklaren in te staan voor al de mogelijke gevolgen bij overschrijding van de maximale kogeldruk, raad ik uit veiligheidsoverwegingen zeer zeker af. Een autofabrikant hanteert niet voor niets een maximum kogeldruk.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.