Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ontbinding koopovereenkomst auto

Vraag gesteld door PvJ op 9 februari 2015

Ik heb einde november een tweedehands auto gekocht bij een automakelaar. Bij de opsomming van opties die op deze auto van toepassing waren stond erbij dat de auto uitgerust zou zijn met airbags (4 stuks). Inmiddels heb ik een flink ongeval met de auto gehad, en zijn geen van de airbags uitgekomen. Nu heb ik dus het vermoeden dat er helemaal geen airbags in deze auto aanwezig zijn. Ik heb inmiddels de verkoper hierop aangesproken, echter verwijst deze mij met een kluitje het riet in. Ik had natuurlijk nooit tot aankoop overgegaan als ik had geweten dat er geen airbags in deze auto zaten. Ik wil dus ook de overeenkomst ontbinden, op basis van het feit dat de makelaar mij onjuiste informatie heeft verschaft. Hoe kan ik dit het beste aanpakken en opvolgen? De auto is totall loss, en staat nu bij een garage waar ik iedere dag stallingskosten voor moet betalen.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U zult eerst moeten nagaan of er inderdaad geen airbags aanwezig zijn in de auto. Het komt namelijk wel vaker voor dat bij een aanrijding de airbags niet uitgaan terwijl deze toch aanwezig zijn. Normaal gesproken gaan er bij het starten lampjes branden die aangeven dat de airbags werken. Heeft u hierop gelet? U zou het ook nog na kunnen vragen bij de schade expert als deze is ingeschakeld.

Als blijkt dat er geen airbags in de auto zitten, en deze staan wel vermeld op de koopovereenkomst, heeft u betaald voor iets wat u niet is geleverd. Het moet wel duidelijk zijn dat de airbags er bij de levering al niet inzaten. U kunt in dat geval de verkoper aanspreken om alsnog vier airbags te leveren, of eventuele waardevermindering te vergoeden. Ontbinding is juridisch niet de eerste optie. Eerst wordt bekeken of een probleem kan worden opgelost. Pas als dat niet mogelijk is en het is duidelijk dat u de auto nooit had gekocht als u vooraf had geweten dat er geen airbags aanwezig waren, kunt u de koop ontbinden.

Nu is de auto total loss. In het geval dat u de koopovereenkomst kunt ontbinden zult u de auto terug moeten brengen naar de garage in de staat waarin de auto verkeerde bij de levering. Ook kan een redelijke afschrijving worden gevraagd, aangezien u de auto toch even heeft gebruikt. De kosten voor reparatie en stalling kunt u niet verhalen op de garage. Wel op een eventuele aansprakelijke tegenpartij. 

Ik kan uit uw verhaal niet opmaken of er een tegenpartij is betrokken bij de aanrijding en of u letsel heeft. Als dat het geval heeft en u heeft nog vragen, dan kunt u deze ook hier stellen.