Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb drie strafpunten gekregen in Italie voor te snel rijden.

Vraag gesteld door F.Plantinga op 2 mei 2018

Ik heb voor een snelheidsovertreding drie strafpunten gekregen,
Moet ik nog iets ondernemen.
In de beschikking staat hierover niets vermeld. Alleen dat ik het bedrag moet gaan betalen.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft behalve een boete 3 strafpunten gekregen voor een snelheidsovertreding in Italië. U vraagt of u hiervoor nog iets moet ondernemen.

Italië heeft een zg. puntenrijbewijs. Dat wil zeggen dat voor bepaalde, ernstige, overtredingen, strafpunten worden toegekend aan de bestuurder van het voertuig. Bij het bereiken van 20 strafpunten, wordt automatisch een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd. Naast de strafpunten wordt ook een boete opgelegd.

De strafpunten worden aan de bestuurder toegekend. U moet dan ook, als u de eigenaar van het voertuig bent en niet de bestuurder, de identiteit van de bestuurder bekend maken. Doet u dat niet, dan kan dit een (extra) boete tot gevolg hebben. Ik neem aan dat u ook een formulier heeft ontvangen, waarop u dat kunt aangeven.

U moet de boete betalen. Alleen als u (of de bestuurder) u kunt bewijzen dat u de overtreding niet hebt begaan, heeft het zin om in beroep te gaan. Bijvoorbeeld bewijs dat u niet ter plaatse was, het kenteken niet het uwe was.

Meer informatie over een boete uit Italië vind u op onze website.