Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete ontvangen voor snelheidsovertreding in Venetië. Deze komt van commune di venezia. ik wil snel betalen en gebruik maken van de korting.

Vraag gesteld door mart12 op 2 juni 2016

Gisteren is er bij ons een brief bezorgd met Recommandé A.R. op de voorkant en een sticker met barcode. Het lijkt erop dat er op de achterzijde een roze vel was toegevoegd. Mijn naam stond erop en het adres wat erop staat komt niet geheel overeen met mijn adres. de toevoeging 1 hoog stond er niet bij.
Ik heb het vermoeden dat een dergelijke brief doorgaans aangetekend wordt verzonden. De bezorger heeft deze aan mijn jongste zoon gegeven die op dat moment alleen thuis was en hij hoefde nergens voor te tekenen.

De Brief is afkomstig van Commune di Venezia. gedateerd venezia 12/05/2016

Ik heb op 16-11-2015 12 kilometer te hard gereden (gemeten)
De boete bedraagt 134,90 Euro wanneer je binnen 5 dagen overmaakt.

Echter bij ontvangst van de brief ben ik daarvoor al te laat.
Op basis daarvan zou ik nu al 185,60 Eur moeten betalen.
Ook stond er de mogelijkheid bij om per creditcard online te betalen. Je wordt dan naar een site gestuurd die uitsluitend in het italiaans is en waar ik in elk geval met geen mogelijkheid door weet te komen.

Op de achterkant van de brief wordt je in de gelegenheid gesteld aan te geven wie de bestuurder was. Ook wanneer je dat zelf was.
Daar staat bij.
please take into account the following information: Should you fail to submit the drivers personal details , then you will receive another contravention whose amount can range from Eur 286 to Eur 1142 accordingly to art 126 bis c.2 highway code

en "the above form has to be compiled even if the owner and driver are the same person".

Daarboven staat wel een adres en emailadres waar ik dan maar vanuit ga dat het daarnaartoe gestuurd moet worden.

mijn vragen.
1. Wat kan ik nu het beste doen?
2. De brief leek aangetekend en was verkeerd geadresseerd (huisnummertoevoeging ontbrak) en bij ontvangst is er niet getekend. Moeten zij in dit geval niet bewijzen dat ik deze brief uberhaubt heb ontvangen?
3. Ik wil in principe best betalen maar dan wel het aanvankelijke lage bedrag 30 % korting (vind het unfair om per definitie hoger beboet te worden als buitenlander)
4. Ik wil dat alleen doen als ik zeker weet dat me niet om de oren wordt geslagen dat ik een restbedrag wat dan flink wordt verhoogd heb laten zitten.
5. Moet ik dat formulier wat erbij zit (achterzijde) ook invullen?
6. Wat zijn de consequenties als ik nu helemaal niks doe.

Alvast dank
Mart

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een Italiaanse boete ontvangen en u heeft een aantal vragen hierover.

Ik raad u aan de boete (met korting) te voldoen en daarnaast aan te geven via een e-mail op welk moment de brief u heeft bereikt en dat u daarom de verlaagde boete betaalt. U kunt verzoeken om een schriftelijke bevestiging, zodat u later niet met verhoging voor het andere deel van de boete te maken krijgt.

De Italiaanse politie hoeft niet te bewijzen dat u de boete heeft ontvangen, zij moeten aantonen dat de brief is verzonden. Op het formulier staat aangegeven dat het formulier moet worden ingevuld ook als de eigenaar en de bestuurder dezelfde persoon zijn, ik zou deze dan ook invullen.

Als u de boete niet betaalt, dan kan betaling later ook in Nederland worden afgedwongen. Ook in Nederland kan betaling worden afgedwongen.

Op grond van het Europese Kaderbesluit wederzijdse inning van geldelijke sancties kan een EU-lidstaat de inning van een geldboete aan Nederland (het CJIB) overdragen. Voor deze wederzijdse inning is vereist dat de EU-landen het Kaderbesluit in hun nationale wetgeving hebben geïmplementeerd. Dit Kaderbesluit is eind vorige maand in de Italiaanse wetgeving opgenomen. Dat betekent dus dat de boete door het CJIB in Nederland kan worden geïnd.

Lees meer in ons andere topic over Italiaanse boetes en op onze website.