Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weigering op China Airlines vlucht vanwege visum

Vraag gesteld door G. Breetveld op 1 maart 2023

Ik had een vlucht geboekt bij China airlines naar Vietnam (Hanoi). Om dat ik geen visum had voor Vietnam is mijn deze vlucht geweigerd. Mijn bedoeling was om op de luchthaven van Hanoi een on arrival visum aan te vragen. Maar China airlines ging hier niet mee akkoord en mij werd de vlucht geweigerd. Mijn vraag is of deze weigering terecht is want ik ben vaker op deze wijze naar vietnam gevlogen.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft vlucht geboekt met China Airlines naar Vietnam (Hanoi). Op de luchthaven kreeg u te horen dat de luchtvaartmaatschappij u niet op de vlucht zou vervoeren. De reden hiervoor was dat u op het moment van vertrek (nog) niet beschikte over een visum voor Vietnam. U was voornemens om een zogenoemd ‘on arrival visum’ aan te vragen op de luchthaven van Hanoi. U wilt graag weten of de weigering door China Airlines rechtmatig was, mede gelet op de mogelijkheid  tot het aanvragen van het visum bij aankomst in Vietnam.  

Visumplicht

Voor o.a. Nederlandse reizigers geldt er een visumplicht voor Vietnam. De Vietnamese overheid moet toestemming geven aan de reiziger voordat deze toegang verkrijgt tot het grondgebied van Vietnam. Afhankelijk van het reisdoel bestaan er verschillende soorten visa.

On arrival visum

Voor het toeristenvisum en het zakenvisum kan ook gekozen worden voor een zogenoemd ‘on arrival visum’. De definitieve toestemming wordt in dat geval pas gegeven op de luchthaven middels afstempeling. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken dient men wel reeds te beschikken over een visumgoedkeuringsbrief.

Visumgoedkeuringsbrief

De visumgoedkeuringsbrief moet uiterlijk 2 werkdagen voor de aankomstdatum door de reiziger zijn verkregen. De goedkeuringsbrief kan ook ruim van te voren worden aangevraagd, de geldigheid van het uiteindelijk visum vangt aan op de door de reiziger aangegeven dag van aankomst. Ter plaatse moet de reiziger dan nog pasfoto’s en het in- en uitreisvragenformulier inleveren en de afstempelkosten betalen.

Vervoersovereenkomst

Met de luchtvaartmaatschappij heeft u een vervoersovereenkomst. De verplichting uit deze overeenkomst voor de luchtvaartmaatschappij is dat zij u in beginsel van A naar B vervoeren. Onderdeel  van de vervoersovereenkomst zijn de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Hierin wordt o.a. benoemt in welke gevallen de luchtvaartmaatschappij de passagier mag weigeren. In de algemene voorwaarden van China Airlines wordt o.a. vermeldt (art. 8.1.9) dat als de passagier op verzoek van de luchtvaartmaatschappij de benodigde reisdocumenten voor het land van bestemming van de vlucht niet afgeeft, de toegang mag worden geweigerd.

Conclusie

De meeste luchtvaartmaatschappijen mogen op grond van de vervoersovereenkomst passagiers weigeren in te stappen als zij (nog) niet beschikken over de benodigde reisdocumenten, zo ook China Airlines. Ondanks dat zij daarom gevraagd hebben kon u geen geldig visum tonen bij het instappen. Hoewel Vietnam een mogelijkheid biedt om het definitieve visum bij aankomst te regelen, was er op het moment van navraag door de luchtvaartmaatschappij geen sprake van een geldig visum. Reizen zonder visum of het kopen van een visum bij aankomst is voor risico van de reiziger.

Meer weten?
Reisvoorbereiding Vietnam| ANWB