Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoper wil geen garantie geven op de auto die ik wil kopen.

Vraag gesteld door op 25 november 2022

Wij hebben van leasemaatschappij Autogroep Twente een aanbod voor overname van een Nissan Qashqai gekregen. Daarin werd expliciet vermeld dat wij dan geen garantie, onderhoud en overige services kregen.
De leasemaatschappij is op de hoogte dat er vanaf begin van de lease een technische storing in de Nissan aanwezig is, en dat het tot op vandaag niet is opgelost!
Het aanbod voor de Nissan Qashqai uit 2017 met 80.000 km stand is 15.402,29 euro zonder garanties.
Onze vraag is of een maatschappij/garage dit zomaar zonder welke garantie dan ook mag doen, of dat een BOVAG verplicht is?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

U bent van plan een auto te kopen van een leasemaatschappij. Er wordt bij de koop geen  garantie afgegeven. U vraagt of dit mag.

Verkoop zonder garantie mag

Een verkoper mag zelf bepalen of er op een auto wel of geen garantie wordt gegeven. Als een verkoper garantie geeft neemt de verkoper voor de duur van de garantie het risico van gebreken op zich. Als de verkoper dit risico niet wil/kan nemen dan geeft de verkoper geen garantie. Het is dan aan u als koper om te bepalen of u dan de auto wel of niet wilt kopen. Het risico van gebreken ligt dan vanaf de aankoop bij u.
Wat de verkoper echter niet kan uitsluiten is de zogenaamde wettelijke garantie. Dit is niet hetzelfde als een garantie met voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de Bovag of ANWB garantie. Maar wat is het dan wel?

De wet

Na aankoop van een auto heeft u als consument rechten op grond van de wet. Als consument mag u volgens de wet redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer:

  • bouwjaar en kilometerstand
  • onderhoud en gebruik 
  • was het gebrek aanwezig bij de levering?

Over het algemeen geldt: hoe ouder de auto, des te eerder u rekening moet houden met gebreken.

Is er sprake van non-conformiteit?

Er is sprake van non-conformiteit als u dit gebrek gezien de leeftijd, bouwjaar, gebruik enz niet hoefde te verwachten. Als bijvoorbeeld een versnellingsbak die 60.000 km meegegaan is stukgaat, dan kunt u zeggen dat u van een versnellingsbak mag u een langere levensduur verwachten. In principe kunt u dus zeggen dat de versnellingsbak non-conform is.
De volgende vraag is dan of de versnellingsbak vanaf de levering al non-conform is, of dat dat het gebrek later is ontstaan, bijvoorbeeld door de wijze van gebruik, of een andere oorzaak.

Aanwezig bij levering?

Om een beroep op non-conformiteit te kunnen doen, moet het gebrek bij levering al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 12 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. De verkoper moet dan aantonen dat het gebrek bijvoorbeeld door eigen gebruik of verkeerd gebruik kan zijn ontstaan.
Ontdekt u het gebrek later? Dan moet u in ieder geval aannemelijk maken dat de auto normaal is gebruikt en goed is onderhouden. U zult dit dus aannemelijk moeten maken. Een voordeel is dat u de auto altijd bij de dealer heeft laten onderhouden. Als dit ook de verkoper is, dan is er in ieder geval geen andere garage bij betrokken geweest.

Wie spreekt u aan?

De verkoper is in dit geval de partij die u kunt aanspreken. De verkoper heeft u de auto geleverd en is verantwoordelijk voor het leveren van een goed product. Als de verkoper een andere garage is dan de dealer is het zaak om de verkoper zo snel mogelijk hierin te betrekken. Als u laat repareren zonder de verkoper de kans te geven hiernaar te kijken en een oplossing te bieden, verliest u uw rechten.

Wat is wijsheid?

Uw mogelijkheden hangen al met al af van de leeftijd, gebruik enz van de auto en van het gebrek dat zich voordoet. U heeft in uw geval gezien de leeftijd van de auto mogelijk bij gebreken wellicht wel mogelijkheden op grond van de wet. De wettelijke garantie kan echter wel discussie opleveren en is minder zeker dan een garantie van de verkoper waar u rechten heeft op grond van de voorwaarden van de garantie. Want wat mag u nu bijvoorbeeld precies verwachten en wat is de oorzaak van een gebrek? Geeft de verkoper geen eigen garantie, dan weet u dat de verkoper het risico niet op zich wil nemen. Daarbij begrijp ik dat er al een gebrek bekend is bij deze auto. Koopt u deze auto terwijl u hiervan weet, dan kunt u daar de verkoper niet meer op aanspreken als u niet bij de koop dit uitdrukkelijk vastlegt in de koopovereenkomst.

Voor meer informatie over uw rechten verwijs ik u graag naar onze website: Klachten na aankoop - ANWB