Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergoeding voor vervangend vervoer

Vraag gesteld door op 3 januari 2023

Bij een aanrijding waarbij de tegenpartij volledig fout zit en aansprakelijkheid heeft erkend, heb ik recht op vergoeding vervangend vervoer heb ik gelezen. De tegenpartij geeft aan dit alleen 80% te vergoeden als ik een factuur aanlever, daarop heb ik gereageerd dat ik het niet mee eens ben omdat ik de kosten a €1000 moet voorschieten en dat ik daar niet in staat ben. De tegenpartij geeft aan dit anders niet te vergoeden, ben ik daadwerkelijk verplicht om een voertuig te huren of heb ik juridisch gewoon recht op vergoeding zonder te bewijzen dat ik een voertuig heb gehuurd en aanbetaald.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

Uw vraag is of u na een aanrijding waarvoor de tegenpartij aansprakelijk is recht heeft op vergoeding van een vervangende auto zonder te bewijzen dat u een auto heeft gehuurd. 

Vervangend vervoer

Als je na een aanrijding geen auto meer hebt of de auto moet naar de garage om de schade te herstellen dan kun je recht hebben op vervangend vervoer. Je hoeft niet te bewijzen dat je de auto nodig hebt en de kosten voor het vervangend vervoer kunnen worden ingediend bij de aansprakelijke tegenpartij. De schade moet worden aangetoond en daarom vraagt de verzekeraar om bewijs van die schade middels een rekening.
Het is het recht van de verzekeraar om van u bewijs te vragen van de geleden schade. De verzekeraar kan u uitleggen wat er van u wordt verlangd en voor welke periode u recht heeft op een vervangende auto. Daarbij geldt dat u verplicht bent om de schade te beperken. 

Op onze website vindt u meer informatie over vervangend vervoer.