Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Valt niet gemelde velgschade onder garantie?

Vraag gesteld door J. Verhoeven op 19 mei 2023

Bovenstaande  is een velgschade
De verkoper wil de schade niet vergoeden of repareren
Willen wel repareren tegen kost prijs
De auto was nog geen jaar oud
Wat is hiervoor de wettelijke regel


Merk: VW
Type: Id5
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Ev

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht van nog geen jaar oud. Er zit velgschade aan de auto en de verkoper wil de schade niet kosteloos repareren. U wilt weten of dit juist is. 

Ik neem aan dat u bedoelt dat u schade aan de velg heeft ontdekt nadat u de auto heeft gekocht. Onder garantie wordt het volgende verstaan.

Garantie (BOVAG)

Onder de garantie vallen gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of gebreken die niet waarneembaar waren bij de aankoop. Het moet echt gaan om een gebrek. Met andere woorden: het onderdeel is kapot en het voldoet niet meer aan de norm die de fabrikant heeft voorgeschreven. Bij slijtage van een onderdeel dat nog binnen de norm valt, is er geen sprake van een gebrek. Uitzonderingen op de garantie zijn ruiten, radio, banden en accessoires.

Conclusie

Als de velgschade door u niet is opgemerkt toen u de auto kocht, terwijl het wel was te zien dan kunt u niet van de verkoper verlangen dat hij dit onder garantie herstelt. U had wel met de verkoper kunnen onderhandelen over de schade op het moment dat u de auto kocht. 
Is de velgschade ontstaan toen u de auto al in het bezit had dan valt dit niet onder garantie.