Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte boete USA, wat nu? 

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 mei 2023

Onze huurauto is 'gelaserd' met 85 mph op een plek waar we 65 mph mochten, maar we reden op de cruise control op 65 mph! HOE DAN?
Politie is onverbiddelijk. Dochter reed, krijgt nu strafpunten op haar rijbewijs (?) en een bon van 500 dollar. Bezwaar is al gemaakt maar waarschijnlijk kansloos. Ze 'mag' nu tegen extra betaling een online cursus doen om van de strafpunten af te komen. Dit is toch gewoon onrecht? Wat te doen?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw dochter heeft een boete en strafpunten ontvangen voor een snelheidsovertreding die zij met een huurauto in de Verenigde Staten heeft begaan. U bent het er niet mee eens, omdat uw dochter op de cruise control reed met een toegestane snelheid. U heeft bezwaar gemaakt, waarna uw dochter te horen kreeg dat de strafpunten vervallen als zij een online cursus doet. U wilt weten wat te doen.

Amerikaans recht 

Het is lastig uw vraag te beantwoorden, omdat wij weliswaar kennis hebben over het Nederlands recht, maar niet over het Amerikaans recht (dat per staat ook nog kan verschillen).

In Nederland bestaan er richtlijnen die de politie in acht moet nemen bij meting van snelheidsovertredingen (waaronder met een lasergun). Hoe dat naar Amerikaans recht is geregeld kan ik u niet zeggen. Als er niet gehandeld is overeenkomstig eventuele richtlijnen, of er is mogelijk een fout gemaakt bij de meting, dan kunt u daartegen bezwaar maken.

Juridisch advies

Mogelijk kunt u een advocaat ter plekke raadplegen om u hierin te adviseren hoe e.e.a. naar Amerikaans recht werkt.

Als er toch (onderbouwd) een snelheidsovertreding blijkt te zijn begaan, dan kan hij/zij u ook adviseren over de vraag of het het noodzakelijk/zinvol is om de online cursus te doen om de strafpunten ongedaan te maken.

Misschien kan het verhuurbedrijf u nog tips geven over waar u juridisch advies kunt inwinnen.

Meer informatie over boetes uit het buitenland: Boete uit het buitenland | ANWB