Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

B1 Rijbewijs op IRB

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 januari 2023

Op mijn rijbewijs, het roze pasje, staat een datum voor het B rijbewijs maar geen datum voor het B1 rijbewijs. Op het internationale rijbewijs, welke ik gisteren bij de ANWB heb opgehaald, is B1 dan ook niet afgestempeld. Echter, als ik een busje in het buitenland, in mijn geval in Thailand, wil huren vermoed ik daar problemen mee te krijgen. Is het mogelijk dat op het internationale rijbewijs toch B1 wordt afgestempeld?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt of rijbewijs categorie B1 toch kan worden afgestempeld op uw Internationaal Rijbewijs.
Helaas kan dat niet. Wat wij gebruiken in Nederland deze categorie niet.

U ziet hem wel op uw pasje staan. Dat komt doordat alle landen in de Europese Unie dezelfde categorieën op het rijbewijs hebben staan. Sommige landen gebruiken deze categorie wel, daarom staat het op alle Europese rijbewijzen.

De categorie B1 geldt in het buitenland voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen:

  • Lege massa van maximaal 400 kg. Dit is het gewicht (de massa) van een voertuig, in kilogram, zonder passagiers en lading. Bij elektrische voertuigen is dit ook zonder het gewicht van accu's. In de voertuiggegevens wordt dit ‘massa ledig voertuig’ genoemd. Voor voertuigen bestemd voor goederenvervoer is dit maximaal 550 kg.
  • Netto-maximumvermogen van maximaal 15 kW.


Bij het huren van een busje zult u zeer waarschijnlijk geen problemen ervaren gezien het B-rijbewijs voldoet voor voertuigen tot 3500kg.