Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autorijden met duimbrace

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 februari 2023

Ik heb mijn rechter duim geblesseerd. Om die reden draag ik nu een brace om m'n duim. Mijn vingers en pols kan ik vrij bewegen.
Ik heb een auto met automatische versnelling.
Is het toegestaan om met een duim brace auto te rijden ?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een duimblessure en draagt ter bevordering van het herstel een duimbrace. U kunt uw vingers en pols vrij bewegen. U wilt graag weten of u uw auto (automaat) mag besturen.

De wet

De hoofdregel is dat het verboden is om een gevaar op de weg te vormen of het verkeer te hinderen (Artikel 5 Wegenverkeerswet).

Regeling eisen rijgeschiktheid 2000

Bepaalde aandoeningen zijn opgenomen in de Regeling eisen geschiktheid 2000. In deze ministeriele regeling worden aandoeningen beschreven en de voorwaarden waaronder met deze aandoening toch deelgenomen kan worden aan het verkeer. Een duimblessure en/of een eventuele duimbrace zijn als aandoening niet opgenomen in deze regeling.

Aansprakelijkheid

Als u betrokken raakt bij een ongeval kan een lichamelijke (of geestelijke) aandoening van invloed zijn, bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en de afwikkeling door uw verzekering.

Conclusie

Er bestaat geen wettelijke regeling die het besturen van een voertuig met de door u genoemde aandoening verbiedt. Zolang u met deze aandoening veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen, geldt er geen verbod.

Hoewel er geen (wettelijk) verbod bestaat, loopt u wel een (financieel) risico ingeval van betrokkenheid bij een ongeval. U bent zelf verantwoordelijk om te beoordelen of het veilig is de auto in te stappen.

Meer weten?
Juridisch advies - Aanrijding | ANWB