Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding op parkeerterrein

Vraag gesteld door E. Wenzler op 27 maart 2023

Onlangs had ik een aanrijding op het parkeerterrein van een supermarkt.
Als je het terrein oprijdt vanuit de openbare weg bevinden zich aan de linker zijde achtereenvolgens twee rijen parkeervakken, een baan om te rijden (niet de openbare weg), weer twee rijen parkeervakken, nog een baan om te rijden, die uitkomt op de openbare weg, weer twee rijen parkeervakken en nog een baan om te rijden, die ook uitkomt op de openbare weg.
Ik stond geparkeerd in de vierde rij parkeervakken met de voorkant van de auto richting rijbaan. Toen ik het parkeervak wilde verlaten om linksaf te slaan, werd ik aan de linkerzijde gepasseerd door de tegenpartij, die in een behoorlijk tempo reed over het parkeervak naast mij, en naar eigen zeggen wilde parkeren in een van de parkeervakken in de vijfde/zesde rij parkeervakken. De tegenpartij passeerde mij schuin (naar rechtsaf buigend) en raakte mijn auto links voor. Op het moment van de aanrijding stond ik met mijn auto nog binnen de zijlijnen van het parkeervak en met de neus van de auto circa 40 cm op de rijbaan.
De tegenpartij stond dus niet geparkeerd naast mijn voertuig, maar reed in plaats van op de rijbaan dwars over de parkeervakken om de auto verderop te parkeren.
Gezien de toedracht, ben ik van mening dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade die ontstaan is aan mijn auto. Deelt u mijn mening of zie ik het verkeerd?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Onlangs had u een aanrijding op het parkeerterrein van een supermarkt. U stond geparkeerd in de vierde rij parkeervakken met de voorkant van de auto richting rijbaan. Toen u het parkeerterrein wilde verlaten om linksaf te slaan, werd u aan de linkerzijde gepasseerd en geraakt door de tegenpartij, die  dwars over de parkeervakken reed. Gezien de toedracht bent u van mening dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade die ontstaan is aan uw auto.

Aansprakelijk
In principe draagt iedereen zijn eigen schade. Om na een aanrijding uw schade te verhalen op de tegenpartij moet u aantonen dat deze aansprakelijk is voor uw schade. Bijvoorbeeld omdat er geen voorrang is verleend.

Wie voor welk deel aansprakelijk is hangt af van de feiten en omstandigheden en ook van wat er precies kan worden vastgesteld en bewezen. Getuigenverklaringen zijn hierbij ook van belang. 

Bijzondere manoeuvre
Parkeren, achteruitrijden en dergelijke valt in de wet onder de zogenaamde "bijzondere manoeuvres". Voer je zo'n manoeuvre uit, dan moet eerst al het andere verkeer voorrang worden gegeven. Ontstaat een aanrijding, dan wordt aangenomen dat er in dat geval geen voorrang is verleend. Voeren beide partijen een bijzondere manoeuvre uit, dan wordt al snel uitgegaan van een schulddeling en zijn beide partijen voor 50% aansprakelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval als beide partijen achteruitrijden of een parkeervak verlaten. 

Weg vervolgen
Als de tegenpartij inderdaad niet achteruit reed of parkeerde, maar wel bij het vervolgen van de weg de bocht afsneed over vrij liggende parkeervakken dan wordt dat meegenomen in de beslissing. U zult dat wel aannemelijk moeten maken.

Conclusie
U zult aan moeten tonen dat de tegenpartij door zijn rijgedrag (mede) de aanrijding heeft veroorzaakt. Heeft u hier bewijs van, laat dit dan weten aan de verzekeringsmaatschappij. Heeft u rechtsbijstand, dan heeft dan kan deze wellicht helpen bij het verhalen van uw schade.