Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tijdens Cuba reis ongeval met buggy

Vraag gesteld door C. Samplonius op 22 augustus 2022

Mijn zoon heeft samen met 9 anderen een verzorgde reis geboek naar  Cuba, via reisbureau Younique. Tijdens een tocht met buggy's is er een buggy over de kop geslagen. Een van de reizigers een gebroken hand, één van de buggy's beschadigd. Het reisbureau heeft alles geregeld, maar geeft niet thuis, willen geen imagoschade oplopen. Als er niet betaald wordt aan de verhuurder, mogen de reizigers Cuba niet uit.
Reizigers hebben meermalen contact gehad met het reisbureau, gevraagd om de contracten tussen het reisbureau en de verhuurder op Cuba. Worden niet gegeven.
Je boekt een reis via een reisbureau en vervolgens geven ze niet thuis vanwege imagoschade.
Ongeacht wie er uiteindelijk moet betalen, je boekt toch geen reis via een reisbureau om vervolgens met een kluit het riet te worden ingestuurd.
Kennelijk heeft het reisbureau niet gezorgd voor voldoende verzekering en weigeren ze inzake te geven in de contracten. Hoe te handelen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


Uw zoon heeft een verzorgde reis geboekt naar Cuba. Tijdens een tocht met een buggy, is een buggy verongelukt en heeft een van de reizigers een gebroken hand opgelopen. De schade aan de buggy moet worden vergoed, zonder vergoeding mogen de reizigers het land niet uit. U wilt weten hoe te handelen.

Wat een nare situatie voor uw zoon en zijn reisgezelschap.

Aansprakelijkheid

Zoals ik begrijp uit uw vraag heeft uw zoon een pakketreis geboekt en is Younique niet alleen reisbureau, maar ook reisorganisator. Een reisorganisator is aansprakelijk voor de uitvoering van de reis. Dat geldt ook voor de door hem ingeschakelde hulppersonen. Als de buggytour onderdeel was van de pakketreis (gelijktijdig met het vervoer en/of verblijf geboekt), kan de reisorganisator dus ook aansprakelijk zijn als er wat mis gaat met de uitvoering ervan.

Hoe ongeval ontstaan?

Wel is van belang is hoe het ongeval is ontstaan. Is het ongeval ontstaan door een defect aan de buggy, dan kan de reisorganisator daarop worden aangesproken. Maar als het ongeval te wijten is aan het rijgedrag van de bestuurder of een andere deelnemer, dan is de reisorganisator niet aansprakelijk. In dat geval moet de schade aan de buggy aan de verhuurder worden vergoed.
Het is gebruikelijk dat schade aan het gehuurde onder de verzekering van het motorvoertuig valt, maar er kunnen uitsluitingen op de dekking zijn. Dit staat in de verzekeringsvoorwaarden. Het is gebruikelijk dat de voorwaarden worden verstrekt.

Ambassade

Nu het reisgezelschap zonder de schade aan de verhuurder te betalen het land niet uit mag, raad ik hen aan contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Havana. Wanneer er reisverzekering is afgesloten, zouden ze ook contact kunnen met de alarmcentrale van de reisverzekeraar.  

Ik hoop op een spoedige oplossing.