Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

(Te) hoog olieverbruik Renault Captur 1.2 TCE

Vraag gesteld door W. Canisius op 20 september 2022

Heb 2 weken geleden een Captur gekocht bij een autobedrijf [ geen bovag ] voor een bedrag van 13740 euro . Originele km.stand was 58889 km .de auto is t/m 2019 onderhouden bij de Renault dealer en daarna bij een Volvospecialist . Na 300 km.rijden  kreeg ik de melding : oliebijvullen ? heb er 2 liter moeten ingooien om het peil tot max.te krijgen .Laatste grote beurt is bij km.55518 gedaan !ervan uitgaande dat er tussentijds niets is bijgevuld , kom ik op een olieverbruik van 1 liter op 1800 km. Heb 55 jaar Volvo gereden en dit nog nooit meegemaakt .Ben bij de Renault dealer geweest en deze zegt dat de auto een upgrate in 2017 gedaan voor extra olieverbruik te voorkomen en dat de garantie na 5 jaar verlopen is ! Mijn vraag is : kan ik de koop bij de handelaar nog ongedaan maken , omdat ik geen lekker gevoel heb met dit verbruik .En hoe gaat het verder met meer kllometers in de toekomst ? Kan ik Renault nog aansprakelijk stellen voor dit olieverbruik ? Alvast bedankt voor jullie hulp .

 

Merk: Renault
Type: Captur 1.2 TCE automaat
Bouwjaar: mei 2014
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

Twee weken geleden heeft u een Renault Captur 1.2 TCE uit 2014 met een km-stand van bijna 59.000 km, gekocht bij een niet-BOVAG autobedrijf. Kort na aankoop kreeg u de melding: olie bijvullen. U heeft toen twee liter olie bijgevuld. Uitgaande dat bij de laatst bekende grote onderhoudsbeurt de olie is ververst en aangevuld tot het maximum, heeft de auto een olieverbruik van 1 liter op 1800 km. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is en of u de koop nog ongedaan kunt maken.

Non-conformiteit

Als er sprake is van een gebrek dat u niet hoefde te verwachten en het gebrek al bestond op het moment van aflevering, dan heeft u ongeacht de verstreken periode na aflevering, recht op kosteloos herstel. U zult in dat geval wel moeten bewijzen dat er sprake is van een gebrek dat u niet hoefde te verwachten en dat dit gebrek al aanwezig was op het moment dat de auto werd afgeleverd. De eerste periode na aflevering (12 maanden bij een koopovereenkomst gesloten na 27 april 2022) hoeft een consumentenkoper niet te bewijzen dat het gebrek al aanwezig was bij aflevering. Uw rechten bij non-conformiteit gelden tegenover de verkoper, niet tegenover de fabrikant of importeur.

Gebrek

Het is niet ongebruikelijk dat een motor naarmate deze langer in gebruik is (meer) olie gaat verbruiken. De fabrikant van een auto geeft in haar informatie aan wanneer een gemeten olieverbruik (nog) acceptabel is. Over het algemeen geldt dat als de motor > 1 liter olie per 1000 km verbruikt er sprake is van een gebrek. De fabrikant stelt specifiek bij deze auto dat: Indien u na de inrijperiode echter meer dan 0,5 liter olie per 1000 km moet bijvullen, melding bij de merkdealer moet worden gemaakt. De fabrikant vindt zodoende een verbruik van 1 liter per 2000 km acceptabel. Het thans gemeten olieverbruik kwalificeert volgens de informatie van de fabrikant als een gebrek. Het werkelijke olieverbruik is echter nog niet op een juiste manier vastgesteld.

Ontbinden

Als vast staat dat er sprake is van non-conformiteit, dan kan de overeenkomst pas ontbonden worden als herstel of vervanging onmogelijk is of van de verkoper niet gevergd kan worden. Of als de verkoper niet is overgaan tot kosteloos herstel of vervanging binnen een redelijke termijn en/of zonder ernstige overlast voor de koper. Bovendien moet het gebrek van zodanige betekenis zijn dat ontbinding gerechtvaardigd is.

Dwaling

Een overeenkomst die tot stand is gekomen onder invloed van dwaling en bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten is in een drietal gevallen vernietigbaar op grond van dwaling. Als de verkoper onjuiste informatie heeft gegeven, als de verkoper zwijgt over een punt wat hij had moeten melden (mededelingsplicht) en als de koper en de verkoper beide uitgaan van dezelfde onjuiste informatie.

Conclusie

U zult moeten bewijzen dat de verkoper onjuiste informatie heeft gegeven of heeft verzaakt te voldoen aan zijn mededelingsplicht ten aanzien van het olieverbruik. Dit is in de praktijk vaak erg lastig. Een beroep op wederzijdse dwaling is, omdat bij wederzijdse dwaling de nadruk ligt op de onderzoekplicht van de koper, in het algemeen niet erg kansrijk. Alternatief zult u moeten bewijzen dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan op grond van de overeenkomst mocht hebben. U hoeft niet te bewijzen dat het gebrek bij aflevering reeds aanwezig was. Als u middels een correcte registratie van kilometerstanden en bijgevulde olie over een langere periode kunt aantonen dat de motor meer olie verbruikt dan 1 liter op 2000 km, dan kunt u de verkoper aanspreken tot kosteloos herstel. Als de verkoper niet of niet-tijdig overgaat tot kosteloos herstel, dan kunt u de overeenkomst ontbinden.