Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Italiaanse schoonvader met Nederlandse auto in Italië

Vraag gesteld door op 12 augustus 2022

Mag mijn schoonvader uit italie in onze Nederlandse auto rijden in Italie ? Is hij in italie verzekerd in onze auto met nederlands kenteken? Hij is Italiaans en heeft een italiaans rijbewijs. De auto staat op nederlands kenteken en staat geregistreerd op mijn vriends naam.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt weten of uw Italiaanse schoonvader in uw Nederlands gekentekende auto in Italië mag rijden. Voor het antwoord op uw vraag is het van belang of uw schoonvader tijdelijk of permanent in uw auto gaat rijden.

In principe is het voor een ingezetene van een ander land niet toegestaan om permanent in een Nederlands gekentekende auto te rijden. In dat geval zal de auto moeten worden ingeschreven in het kentekenregister van dat andere land. Daar zal een aantal verplichtingen aan verbonden zijn, zoals het verschuldigd zijn van belasting.

In EU-landen is het toegestaan om tijdelijk (een korte periode) in een auto met buitenlands kenteken te rijden. Onder welke voorwaarden dat in Italië het geval is kunt u navragen bij de bij de Italiaanse tegenhanger van de RDW. Hierover vindt u informatie op de website van de Europese Unie.

Leent u de auto (tijdelijk) uit, dan biedt de Nederlandse WAM verzekering in beginsel ook dekking als u de auto uitleent. Het advies is hiernaar te informeren bij uw verzekeraar.

Meer informatie: