Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik altijd recht op garantie?

Vraag gesteld door op 27 juli 2022

Volgens een berichtgeving in het AD:
"Koper gebruikte auto beter beschermd: voortaan een jaar garantie" (artikel van 29-04-22, 20:00).

Geen enkel autobedrijf (ook de dealers) houdt zich hieraan. Voor garantie moet betaald worden, een fors bedrag en soms max 6 maanden. Terwijl dit dus een Europees recht is.


Hoe kan dit en hoe moet ik hiermee omgaan?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

U vraagt hoe het zit met het recht op garantie van een consument bij aankoop van een auto.

Er is een verschil tussen garantie die wordt gegeven door de verkoper en de rechten die u als consument heeft op grond van de wet.

Garantie van de verkoper

Bij aankoop van een gebruikte auto mag de verkoper mag zelf bepalen of er garantie wordt gegeven op een bepaalde auto. De voorwaarden en duur van de garantie bepalen waar u als koper recht op heeft. Het kan zijn dat een garantie niet wordt gegeven, of maar beperkt, bijvoorbeeld voor zes maanden.

Garantie op grond van de wet

Koopt u als consument een gebruikte auto, dan heeft u altijd rechten op grond van de wet. Volgens de wet mag een consument redelijke verwachtingen hebben van het gekochte product. Er moet sprake zijn van bijvoorbeeld geschiktheid voor normaal gebruik en een normale levensduur. Wordt er een gebrek geconstateerd, dan moet wel aangetoond worden dat dit gebrek in aanleg al aanwezig was bij de levering. Dat is natuurlijk vaak heel lastig aan te tonen. De wetgever komt daarom de consument tegemoet. Wordt een gebrek ontdekt binnen 12 maanden na aankoop (bij aankoop na 27 april 2022), of 6 maanden bij een eerdere aankoop, dan hoeft de consument dit niet te bewijzen. In dat geval wordt aangenomen dat het gebrek aanwezig was bij levering en zal juist de verkoper tegenbewijs moeten leveren. Vervolgens moet ook aannemelijk worden gemaakt door de consument dat er sprake is van non-conformiteit. Dat wil zeggen dat het product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen van de consument. Hierbij spelen leeftijd, kilometerstand en onderhoud onder meer een rol. Dit kan in de praktijk nog wel tot discussie leiden, want wat mag je nu precies verwachten van een auto van bijvoorbeeld 8 jaar oud met 120.000 km op de teller? Maar in veel gevallen wordt met succes een beroep op de wet gedaan.

Kort gezegd kan de verkoper dus inderdaad zelf zijn eigen garantie bepalen, maar de wettelijke garantie heeft u in ieder geval.

Naast de garantie van de verkoper en de wet kan ook de fabrikant garantie verstrekken.

Meer informatie over rechten na aankoop? Lees.