Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager op de auto in Spanje

Vraag gesteld door op 18 augustus 2022

Wat zijn nu de exacte regels voor vervoer van fietsen op een fietsendrager op de trekhaak van mijn auto? Wij hebben een fietsendrager geschikt voor 2 elektrische fietsen, voldoende kogeldruk (80 kg) met zwart witte kentekenplaat en complete verlichting. Ook heb ik begrepen dat we in Spanje een Rood/Wit bord moeten voeren en dat er een witte NL sticker op de drager moet zitten. Wat niet duidelijk is, is het volgende:
Mogen de fietsen op de fietsendrager aan de zijkant (dus de breedte) van de auto uitsteken? Zo ja hoeveel cm maximaal? En is er ook een beperking in de lengte van de fietsendrager gerekend vanaf de achterbumper? Wordt hier door de politie op gehandhaaft? Wat bedraagt de boete en mag je dan nog wel doorrijden of moeten de fietsen van de drager verwijderd worden?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

U heeft een fietsendrager op de trekhaak van de auto. Deze is geschikt voor 2 elektrische fietsen, voldoende kogeldruk met zwart witte kentekenplaat en complete verlichting. U bent bekend met de eis dat u in Spanje een markeringsbord moet voeren en dat er een NL sticker op de drager moet zitten. Uw vraag is of de fietsen op de fietsendrager aan de zijkant van de auto mogen uitsteken. Ook wilt u weten of hier door de politie streng op gehandhaafd wordt.

In Spanje zijn de volgende regels van toepassing:

Lading

- Lading mag aan de voorkant en aan beide zijkanten niet uitsteken.
- De lading mag naar achteren niet meer dan 10% van de lengte van de auto uitsteken. Het mag 15% zijn als het om een ondeelbare lading gaat.
- Naar achter uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 3 rode strepen (zie verderop).
- Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen.
- 's Nachts en bij slecht zicht moet naar achteren uitstekende lading tevens worden gemarkeerd met een rood licht.

Fietsendrager

Let op: Op een fietsendrager achter op een auto, camper of caravan moet je altijd een wit markeringsbord met 3 rode strepen aanbrengen. Dit geldt zelfs voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand.
Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.

Kentekenplaat en NL-sticker

- Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig.
- Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar in de webwinkel van de ANWB.

Markeringsbord

-Een markeringsbord voor uitstekende lading, zoals een fietsendrager, moet een reflecterend aluminium of kunststof waarschuwingsbord zijn van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen
- Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam Markeringsbord Italië-Spanje.

Wij hebben geen informatie over de hoogte van de boete. Ook hebben wij nog geen berichten van leden die zijn aangehouden vanwege verkeerde afmetingen van de fietsendrager. 

Op onze website vindt u meer informatie over verkeersregels in Spanje