Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto is APK goedgekeurd. Is dat na Brexit ook geldig in het Verenigd koninkrijk?

Vraag gesteld door M. Swart op 7 september 2022

Auto is APK goedgekeurd ( enkelvoudige scheur zonder vertakkingen). Scheur onveranderd sindsdien.
In 2016 volgens Leo geen probleem bij reis naar Engeland. Kan ik nu iets anders verwachten na de Brexit ? Kan ik dit checken bij jullie zusterorganisatie in Engeland?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U wilt weten of de APK goedkeuring nog steeds geldig is na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk.

Auto is terecht goedgekeurd met een barst in de voorruit. Dat is bij APK geen probleem zo lang het om een enkelvoudige barst gaat die geen vertakkingen vertoont. Ook in Engeland mag u daarmee rijden. Het VK is nog altijd aangesloten bij het verdrag van Wenen inzake het wegverkeer 1968. Art. 3 lid 3 bepaalt dat verdragstaten verplicht zijn voertuigen uit andere verdragstaten die aldaar voldoen aan de eisen die aan het voertuig gesteld worden, tijdelijk moeten worden toegelaten.

Er gelden wel enkele uitzonderingen op deze regel (bijlage 1 bij het verdrag), maar daar valt de enkelvoudige scheur zonder vertakkingen in het zichtveld (in de voorruit) niet onder. De hoofdregel is: als een voertuig in lidstaat A is toegelaten tot openbare weg, dan is het (in ieder geval tijdelijk) toegelaten tot de weg in lidstaat B. Het gaat dan om de verdragstaten en dat is veel ruimer dan EU-samenwerking.