Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding op parkeerplaats, wie is aansprakelijk?

Vraag gesteld door op 18 juli 2022

Een tijd terug heb een aanrijding gehad op een parkeerplaats. Wij zijn door de verzekeraar beiden aansprakelijk bevonden (50%), de tegenpartij maakt hier tegen aanspraak. Hieronder zal ik de situatie schetsen:
De parkeerplaats bestaat uit 2 delen, hiertussen staat een groot kantoorpand waartussen een doorsteek is gemaakt. Het gebouw belemmert het uitzicht tussen de 2 delen en de doorsteek. Het achterliggende gedeelte (parkeerplaats B) is via de voorkant mbv de doorsteekt te bereiken. Aan de voorkant is er ook een stuk parkeerplaats (parkeerplaats A) met schuine/haakse parkeervakken. Ik stond in het parkeervak geparkeerd op parkeerplaats A (schuine/haakse parkeervakken) en ik reed achteruit uit dit parkeervak. Doordat het schuine parkeervakken zijn, rijd je met de achterkant van de wagen richting de doorsteek. Terwijl ik naar achteren reed, reed de tegenpartij via de doorsteek naar parkeerplaats A. Doordat het gebouw het uitzicht hierop blokkeert en wij beiden geen zicht op elkaar hadden, zagen wij elkaar pas toen we al tegen elkaar waren aangereden. Zij vooruit tegen mijn achterbumper en ik tegen haar linkervoorkant.

De tegenpartij geeft aan dat zij al 500 meter op de parkeerplaats reed. Ik kan dit niet inschatten omdat ik geen zicht heb op het achterliggende gedeelte. Omdat de tegenpartij aanspraak maakt tegen de uitspraak, vraag ik mij af welke stappen hierin kan ondernemen en wat juridische de beste stap op dit moment is.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert


U heeft een aanrijding gehad op een parkeerplaats. U reed achteruit. De tegenpartij reed ook op de parkeerplaats. De verzekeraar geeft aan dat u beiden 50% aansprakelijk bent. De tegenpartij gaat hier niet mee akkoord omdat zij al geruime tijd rechtdoor reden.

Aansprakelijk

In principe draagt iedereen zijn eigen schade. Om na een aanrijding uw schade te verhalen op de tegenpartij moet u aantonen dat deze aansprakelijk is voor uw schade. Bijvoorbeeld omdat er geen voorrang is verleend.

Bijzondere manoeuvre

Parkeren, achteruitrijden en dergelijke valt in de wet onder de zogenaamde "bijzondere manoeuvres". Voer je zo'n manoeuvre uit, dan moet eerst al het andere verkeer voorrang worden gegeven. Ontstaat een aanrijding, dan wordt aangenomen dat er in dat geval geen voorrang is verleend. Voeren beide partijen een bijzondere manoeuvre uit, dan wordt al snel uitgegaan van een schulddeling en zijn beide partijen voor 50% aansprakelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval als beide partijen achteruitrijden of een parkeervak verlaten. De exacte schulddeling hangt af van de feiten en omstandigheden en ook van wat er precies kan worden vastgesteld en bewezen.

Weg vervolgen

Als de tegenpartij inderdaad niet achteruit reed of parkeerde, maar gewoon de weg vervolgde, dan kan de aansprakelijkheid inderdaad anders komen te liggen. In dat geval zou u als achteruitrijdende auto zelfs tot 100% aansprakelijk kunnen worden geacht. Daarvoor zal de tegenpartij wel aannemelijk moeten maken dat er niet een bijzondere manoeuvre werd uitgevoerd, maar al enige tijd gewoon de weg werd gevolgd. Dat kan bijvoorbeeld met getuigen. 

Conclusie

U zult al met al aan moeten tonen dat de tegenpartij wel degelijk een verkeersfout heeft gemaakt waardoor de aanrijding mede is ontstaan. Heeft u hier bewijs van, laat dit dan weten aan de verzekeringsmaatschappij. Heeft u rechtsbijstand, dan heeft dan kan deze wellicht helpen bij het verhalen van uw schade.

Lees ook onze pagina over blikschade voor meer informatie.