Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aangifte kentekenfraude

Vraag gesteld door C. Kooi op 17 augustus 2022

Boete parkeerovertreding ontvangen uit Belgie. Heb inmiddels bezwaar gemaakt in Belgie. Ben niet in Belgie geweest. Kan ik in Nederland aangifte doen van kentekenplaatfraude?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft het vermoeden dat u slachtoffer bent van kentekenfraude. U heeft een boete ontvangen voor een parkeerovertreding in België, terwijl u en uw voertuig niet in België zijn geweest op het moment dat de overtreding werd geconstateerd. U heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de boete uit België. U wilt graag weten of u in Nederland aangifte kunt of moet doen van kentekenfraude.

Misbruik kentekenplaten

Bij een vermoeden van misbruik van kentekenplaten is het belangrijk om hiervan aangifte te doen bij de politie. Bij eventuele toekomstige boetes, kunt u dan naar deze aangifte verwijzen. U kunt daarnaast ook een melding van kentekenfraude doen bij het Team Kentekenfraude via: meldpunt-kentekenfraude@politie.nl

Laat u niet wegsturen bij de politie, de politie is verplicht op verzoek een aangifte op te nemen ex art. 163 lid 9 Sv.

Vervangende kentekenplaten

Voor de aanvraag van vervangende kentekenplaten bij de RDW dient u naast het proces verbaal van de aangifte bij de politie, ook een bewijs mee te sturen van het misbruik van de kentekenplaten. U kunt bijvoorbeeld een foto van de overtreding meesturen met het voertuig waarop ten onrechte uw kentekenplaten zijn gemonteerd.

Conclusie

Mogelijk is er in dit geval echter sprake van een afleesfout door de dienstdoende opsporingsambtenaar. In dat geval is er geen sprake van kentekenfraude en is er geen reden tot het doen van aangifte. Ik raad u daarom aan om eerst een foto op te vragen van de overtreding.
Bij een gerechtvaardigd vermoeden van kentekenplaatfraude is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Zonder het proces verbaal van de aangifte kunt u geen vervangende kentekenplaten aanvragen bij de RDW.