Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vliegtuig landt op andere luchthaven

Vraag gesteld door op 31 mei 2022

Mijn vlucht uit Brussel zou om 19:50 landen op Milaan Malpensa. Vanwege het weer zijn wij echter geland op Turijn. Mijn ouders wachtten op Malpensa. Wij landden om 20:10 uur. Om 23:30 uur was er nog geen oplossing aangeboden door Ryanair waarop wij met 7 personen een taxi hebben genomen naar Malpensa. Wij arriveerden daar rond 1:00 uur ‘s nachts.
Heb ik recht op vergoeding van de gemaakte taxikosten en parkeerkosten van mijn ouders?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


Uw vlucht van Brussel naar Milaan-Malpensa zou om 19.50 uur landen. Vanwege slecht weer moest worden uitgeweken naar de luchthaven van Turijn. Het vliegtuig lande uiteindelijk om 20.10 uur in Turijn, terwijl uw ouders ondertussen stonden te wachten bij de luchthaven in Milaan. Omdat de luchtvaartmaatschappij geen verdere actie ondernam heeft u besloten om met een taxi naar de luchthaven van Milaan te reizen, waar u uiteindelijk om 01.00 uur arriveerde. U wilt graag weten of u recht heeft op een vergoeding door de luchtvaartmaatschappij.

Vervoersovereenkomst

Met de luchtvaartmaatschappij bent u overeengekomen dat zij u, en uw bagage zullen vervoeren van luchthaven A naar luchthaven B. In beginsel geldt dat de luchtvaartmaatschappij deze verplichting ook kan nakomen door u van A naar C te vervoeren, mits zij vervolgens zorgdragen voor het vervoer van C naar B en/of de redelijke kosten die u moet maken om van C naar B te komen aan u vergoeden.

EU-verordening vliegtuigpassagiers

Op grond van EU-verordening 261/2004 hebben vliegtuigpassagiers o.a. als zij vertrekken vanuit een EU-luchthaven bepaalde rechten tegenover de luchtvaartmaatschappij. Een vliegtuigpassagier heeft o.a. recht op verzorging en in bepaalde gevallen recht op een financiële compensatie voor het verlies aan tijd als gevolg van een annulering of vertraging.

Hof van Justitie

Op grond van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (C-826/19) geldt dat bij de landing van een vlucht op een andere luchthaven, die zich in dezelfde stad of regio bevindt als de luchthaven waarvoor is geboekt, niet gelijk kan worden gesteld met een geannuleerde vlucht. De luchtvaartmaatschappij moet in principe uit eigen beweging aanbieden om de kosten voor het vervoer naar de juiste luchthaven te vergoeden. Buiten het geval van overmacht heeft de passagier alleen recht op compensatie voor het verlies aan tijd bij een vertraging van meer dan 3 uur.

Conclusie

U heeft in ieder geval recht op vergoeding van de gemaakte taxikosten voor de rit van Turijn naar Milaan. Mogelijk heeft u ook recht op een vergoeding vanwege de vertraging bij aankomst. Mijns inziens heeft geen recht op de door uw ouders gemaakte aanvullende parkeerkosten, doordat zij langer op u hebben gewacht. Ik raad u aan om de gemaakte taxikosten te verhalen op de luchtvaartmaatschappij en een claim in te dienen voor de compensatie ingeval van vertraging. Eventueel kunt u hiervoor de hulp en bijstand inroepen van een claim organisatie zoals Aviclaim of EU-claim.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Rechten van vliegtuigpassagiers