Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade vakantiewoning Duitsland

Vraag gesteld door E. Wouterse op 2 mei 2022

Een appartement gehuurd in Duitsland. De eigenaar had last van mijn kindje die aan het spelen was en wij vertrokken eerder. De eigenaar verlaagde de betaalde bedrag op de site en toen wij hier vragen over had, verhoogde hij het weer. Nu geeft de eigenaar aan dat wij schade heeft gemaakt aan het appartement, wat totaal niet waar is. Hij werd gevraagd bewijs te leveren. Zou hij nu eenvoudig foto's kunnen maken van een kapotte glas of krasjes op een tafel als bewijs? Er is toch nergens dat ik zelf kan bewijzen dat de glas of tafel niet al beschadigd was?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft in Duitsland een appartement gehuurd voor uw verblijf tijdens uw vakantie. Na wat onenigheid met de verhuurder bent u eerder vertrokken en heeft u het gehuurde (eerder dan overeengekomen) opgeleverd aan verhuurder. De verhuurder beweerd nu dat u het gehuurde heeft beschadigd en vordert een schadevergoeding. U ontkent dit en wilt graag weten bij wie de bewijslast ten aanzien van de aansprakelijkheid voor de schade ligt.

Hoofdregel

In Nederland geldt binnen het bewijsrecht de hoofdregel: wie stelt, moet bewijzen. Als de verhuurder schadevergoeding wenst voor schade waarvan hij stelt dat u die heeft veroorzaakt, althans dat u daar verantwoordelijk voor bent, zal de verhuurder dit moeten bewijzen. In sommige gevallen geldt echter een omgekeerde bewijslast of een (weerlegbaar) bewijsvermoeden.

Huurrecht

Volgens de regels van het (algemeen) huurrecht geldt dat de huurder het gehuurde moet opleveren in de staat waarin het gehuurde zich bevond toen het gehuurde ter beschikking werd gesteld. Als er geen beschrijving van het gehuurde is opgemaakt bij aanvang van de overeenkomst, geldt een weerlegbaar bewijsvermoeden dat het gehuurde in ontvangen in de staat waarin het is opgeleverd.

Duits recht

Op de huurovereenkomst is het Duitse recht van toepassing. Hoewel er waarschijnlijk in Duistland een soortgelijke regeling geldt met betrekking tot de verdeling van de bewijslast, raad ik u aan om de vraag voor te leggen aan uw rechtsbijstandsverzekeraar en/of aan ECC Nederland. Laatstgenoemde geeft advies en bemiddelt in grensoverschrijdende consumentengeschillen binnen de EU.

Conclusie

Naar Nederlands recht zal de verhuurder moeten bewijzen dat u de schade heeft veroorzaakt. Als er geen beschrijving van het gehuurde is opgesteld bij ingebruikname wordt vermoedt dat het appartement bij ingebruikname in dezelfde staat verkeerde als bij oplevering. Omdat het Duitse recht van toepassing is op dit geschil raad ik u aan het ECC Nederland voor te leggen.

Meer informatie kunt u vinden op de site van ECC Nederland over gratis juridische hulp.