Parkeerschijf gebruiken in Denemarken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 mei 2022

Kan ik mijn blauwe parkeerschijf in Denemarken gebruiken? 

 

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of u uw Nederlandse parkeerschijf in Denemarken mag gebruiken.

Ja, dat is onder voorwaarden toegestaan.

Parkeerschijf in Denemarken
In Denemarken gebruikt men een parkeerschijf die qua vormgeving afwijkt van de elders in de EU gebruikelijke vormgeving. In Denemarken wordt gebruik gemaakt van een parkeerschijf die op de voorruit wordt geplakt. Verder moet de parkeerschijf van een duurzaam materiaal zijn vervaardigd en heeft het instelmechanisme een andere kleur dan de wijzerplaat. De Deense parkeerschijf moet verder voldoen aan de wettelijke eisen die daaraan worden gesteld.

Buitenlands gekentekende auto
Voor buitenlands gekentekende auto’s geldt dat een parkeerschijf mag worden gebruikt die voldoet aan de eisen die aan de parkeerschijf worden gesteld in het land van registratie van het kenteken.

Parkeerschijf in Nederland
In Nederland is op grond van art. 25 lid 3 RVV1990 iedere niet automatische parkeerschijf toegestaan, mits die aanduiding geeft van de kalenderuren, en die vanaf het begin van het parkeren in duidelijk leesbare cijfers tegen een contrasterende achtergrond in hele of halve uren het tijdstip weergeeft waarop met het parkeren is begonnen.

Conclusie
In Denemarken is het toegestaan om bij het parkeren in een parkeerschijfzone gebruik te maken van een parkeerschijf die afwijkt van het Deense model. De gebruikte parkeerschijf dient wel te voldoen aan de eisen die hieraan gesteld worden in het land van registratie van het voertuig.

Let op, niet iedere EU-lidstaat accepteert de Deense parkeerschijf. In bijvoorbeeld Duitsland voldoet de Deense parkeerschijf niet aan de daaraan gestelde eisen. In Nederland is het gebruik van de Deense parkeerkaart wel toegestaan: zie deze vraag op het ANWB Expert platform