Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ongeremde aanhanger achter geleende auto

Vraag gesteld door H. Cramer op 10 mei 2022

Mag een ander trekkende voertuig dan mijn eigen auto met mijn witte autokenteken-plaat aan een aanhanger gemonteerd rijden, zonder dat ik juridisch aansprakelijk wordt gesteld bij calamiteiten?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U wilt graag weten of uw ongeremde aanhanger met uw witte kentekenplaten, aan een ander trekkend voertuig gekoppeld mag worden. U wilt ook graag weten of u in dat geval aansprakelijk kunt worden gesteld als de aanhanger schade veroorzaakt in het verkeer.

Nee, dat is niet toegestaan.

Witte kentekenplaat

Aanhangwagens met een maximum toegestane massa tot 750 kg en lastdragers (zoals een fietsendrager) hebben geen eigen kenteken, maar belemmeren het zicht op het kenteken van het trekkende voertuig. Deze ‘voorwerpen’ moeten hetzelfde kenteken voeren als het trekkende voertuig, uitgevoerd als witte kentekenplaat. Deze plaat heeft geen EU-symbool en NL-teken.

Strafbaar feit

Het is verboden om met een aanhangwagen (< 750 kg) aan het verkeer deel te nemen, zonder deze te voorzien van het kenteken van het trekkende voertuig. Dit verbod volgt uit art. 5.18.10 lid 1 Regeling Voertuigen. In het buitenland kunnen zwaardere straffen gelden en kan het u verboden worden om verder te reizen tot dat de voertuigcombinatie wel voldoet aan de daaraan gestelde eisen.

Schade door aanhanger

Op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen valt een gekoppelde aanhangwagen onder de dekking van de (verplichte) verzekering van het trekkende voertuig. De verzekering van de auto die de aanhangwagen voortbeweegt moet dus worden aangesproken ingeval van een ongeval in het verkeer. Het is daarbij niet relevant of de aanhanger over een eigen kenteken beschikt of witte kentekenplaten voert.

Conclusie

Het is verboden om aan het verkeer deel te nemen zonder dat de aanhanger (<750 kg) is voorzien van het kenteken van het trekkende voertuig, uitgevoerd op witte kentekenplaten. Ingeval van schade veroorzaakt door een aanhanger geldt dekking op grond van de WAM van het trekkende voertuig. Op vertoon van de kentekencard of het kentekenbewijs van het trekkende voertuig kunnen onbeperkt witte kentekenplaten worden geleverd door RDW-erkende kentekenfabrikanten.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Het Kenteken en de pagina van de RDW over soorten kentekenplaten