Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een parkeerboete ontvangen uit Kroatië. De brief is van een Nederlands incassobureau. Moet ik betalen?

Vraag gesteld door op 19 mei 2022

2 jaar na verblijf met gehuurde camper kroatie komt er via een (vaag) incassoburo een incasso van 288,10. Eigenaar camper laat deze doorsturen naar mij (terecht). Hij heeft geen eerdere correspondentie hieorver ontvangen. Blijkt nav parkeerboete te zijn. Die we overigens -na nadenken- niet bestrijden. Enige parkeerautomaat was kapot maar enfin boete willen we betalen maar geen extreme incassokosten.
Gebeld naar incassoburo. Krijg antwoord dat incasso opdracht van Van Speksel advocaten uit Maasdrecht komt en verwijst verder naar site. Bevestigt desgevraagd dat dit de eerste brief over boete is en er geen voorgaande verzoeken/ aanmaningen zijn verstuurd.
Mijn vraag is: wat zijn mijn rechten cq wat kan ik doen? Kan dit zomaar? Wil best iets meer betalen dan boete maar niet 7x zoveel zonder eerder verzoek.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert


U heeft met een gehuurde camper geparkeerd in Kroatië. U heeft nu een incasso ontvangen in verband met een parkeerboete uit Kroatië.  U heeft hier eerder geen bericht over ontvangen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Navordering

Wij hebben meerdere vergelijkbare berichten ontvangen van parkeerders in Kroatië. Als er geen parkeergeld is betaald, dan is er niet voldaan aan de betalingsverplichting om parkeergeld te betalen. Er kan dan inderdaad alsnog een navordering worden gestuurd voor het onbetaalde parkeergeld. Het betreft hier geen boete, maar een civiele vordering.

Wat u kunt doen als u een boete voor parkeergeld uit Kroatië ontvangt hebben wij voor u op een rij gezet op onze pagina Incasso parkeergeld Kroatië

Bewijzen van betaling

Als u kunt bewijzen dat de boete ter plaatse wel is betaald dan is het zinvol om bezwaar te maken. In dat geval hoeven ook de bijkomende kosten niet betaald te worden. Kunt u niet bewijzen dat er is betaald, dan heeft het incassobureau het recht om de vordering vanuit Kroatië op zich te nemen. Er mogen dan ook kosten in rekening worden gebracht voor het innen en vertalen van de vordering.

Rechter

Als het incassobureau de vordering doorzet, dan zal uw vordering aan de rechter moeten worden voorgelegd. Pas als de rechter het incassobureau in het gelijk stelt kan het incassobureau betaling afdwingen. Er is inmiddels een Nederlands incassobureau ingeschakeld die een boete aan een Nederlandse rechter zal voorleggen, naar Kroatisch recht.

Vonnissen

Er zijn over deze vorderingen vonnissen bekend uit verschillende landen die ook weer verschillen van uitkomst en toedracht. Het incassobureau gebruikt uiteraard de vonnissen die gebruikt kunnen worden, maar er zijn ook vonnissen die andere uitkomsten geven. Er is voor zover wij weten nog niet eerder een vordering aan de Nederlandse rechter voorgelegd. Wij kunnen dan ook niet inschatten hoe een Nederlandse rechter hiermee omgaat. Mocht de zaak voor de rechter komen, dan kunnen de bijkomende kosten wel oplopen. Deze kosten hoeft u niet te betalen als u in het gelijk wordt gesteld.

Kroatië

Zolang de boete openstaat kan de Kroatische parkeerorganisatie mogelijk betaling afdwingen in Kroatië zelf. Wij hebben nog niet gehoord van leden dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Het kan natuurlijk zijn dat veel leden de boete alsnog hebben betaald, of niet meer naar Kroatië zijn geweest.

Neemt u contact op met het incassobureau om uw zaak te bespreken en mogelijk te schikken als u inderdaad niet heeft betaald.