Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsen(drager) achterop camper in Spanje

Vraag gesteld door op 28 april 2022

Lengte busbiker fietsdrager is meer dan 60cm achter mijn 6m camper. Mag dat in Spanje?
Fietsdrager uitgeklapt heeft een lengte van 75cm en met fietsen erop komt daar nog ca 5cm van het stuur bij.
Dat is meer als 10% van de lengte van de 6m camperbus.
Alleen als het geheel als een ondeelbare lading aangemerkt zou worden, zou het maximaal 15% mogen zijn en dan zou het toegestaan zijn. Fietsdrager bevat uiteraard de extra lampen en nummerplaat en markeringsbord wordt aangebracht.
Vraag nu: is dit toegestaan in Spanje?
Wordt een fietsen drager met fietsen als 'ondeelbaar' beschouwd?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U bent voornemens om op vakantie te gaan naar Spanje. U heeft een camper met een lengte van 6 meter en wilt achterop een fietsendrager monteren om daarmee een aantal fietsen te vervoeren. De fietsendrager inclusief het stuur van een van de fietsen steekt aan de achterzijde ongeveer 80 cm uit. De regels in Spanje over uitstekende lading zijn u niet helemaal duidelijk. U wilt graag weten of het is toegestaan om te rijden met uw camper met fietsendrager (en fietsen).

Ja, dit is toegestaan. De fietsendrager en de hierop bevestigde fietsen kwalificeren als ondeelbaar. Ondeelbare lading mag tot 15% van de lengte van het voertuig uitsteken.

Ondeelbare lading

Ondeelbare lading wordt in de Nederlandse wetgeving gedefinieerd als lading die ten behoeve van het vervoer over de weg niet in twee of meer ladingen kan worden gesplitst zonder dat zulks overmatige kosten of risico van schade meebrengt. In Spanje zal een soortgelijke definitie gelden. De fietsen die u op de fietsendrager wenst te vervoeren kunnen niet zonder overmatige kosten of risico op schade in meerdere delen worden vervoerd en kwalificeren zodoende zonder ondeelbare lading.

Uitstekende lading Spanje

In Spanje mag lading alleen aan de achterzijde van het voertuig uitsteken. Bij ondeelbare lading mag de lading maximaal 15% van de lengte van het voertuig uitsteken. Op basis van de lengte van uw camper mag de uitstekende lading dus maximaal 90 cm uitsteken. U moet (ook als er geen fietsen op de drager staan of de drager is ingeklapt) een markeringsbord aanbrengen op uitstekende lading. Als de lading de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen. Als u ’s nachts of met slecht zicht rijdt moet u tevens de lading markeren met een rood licht.

Conclusie

U mag de fietsen op de fietsendrager vervoeren achter uw camper in Spanje. U kunt overwegen om het uitstekende stuur een slag te draaien zodat dit niet verder uitsteekt dan de achterzijde van de fietsendrager.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Verkeersregels in Spanje.