Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorgeven 'persoonsgegevens' bij autohuur

Vraag gesteld door op 1 mei 2022

Wij gaan op rondreis naar Spanje. Nu vraag de reisorganisatie om het ophalen van de huurauto te versnellen het volgende:

-          Geboorteplaats
-          Rijbewijsnummer, wanneer afgegeven en tot wanneer geldig, door wie afgegeven
-          Paspoortnummer, wanneer afgegeven en tot wanneer geldig, door wie afgegeven

Mag dit ? En is dit handig om te doen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U gaat binnenkort op vakantie naar Spanje. De reisorganisator verzorgt o.a. een huurauto en heeft u gevraagd om bepaalde gegevens van uw rijbewijs en paspoort vooraf door te geven. Het gaat om het rijbewijs- en paspoortnummer, de datum afgifte en datum waarop de geldigheid verloopt, door welke instantie de documenten zijn afgegeven en uw geboorteplaats. Het vooraf doorgegeven van deze gegevens zou e.e.a versnellen bij het ophalen van de huurauto. U wilt graag weten of de reisorganisatie en/of het autoverhuurbedrijf deze gegevens mag vragen en of het verstandig is om deze gegevens (vooraf) door te geven.

Legitimatie en (controle) rijbevoegdheid

De verhuurder zal de juistheid van de persoonsgegevens van de huurder willen controleren, zodat aangifte gedaan kan worden bij vermoeden van diefstal van de gehuurde auto. Ook is het voor de verhuurder van belang dat de huurder en/of bestuurder van het gehuurde voertuig rijbevoegd (en rijgeschikt) is. Een autoverhuurbedrijf heeft dus een legitiem doel om de huurder van een auto te identificeren en te vragen naar rijbewijsgegevens.

Kopie paspoort en rijbewijs

Bij de verhuur van een auto is de verhuurder tevens gerechtigd tot het verwerken van persoonsgegevens. Naast het registreren van enkele gegevens ten behoeve van de identificatie en controle rijbevoegdheid, mag een autoverhuurder gedurende de huurperiode een kopie van het rijbewijs en (tweede) identificatiebewijs opslaan en bewaren. Na het inleveren van de auto heeft de verhuurder geen belang meer bij het bewaren van deze gegevens en moet een eventuele kopie worden vernietigd of worden teruggegeven aan de huurder. Het BSN is voor een autoverhuurbedrijf irrelevant en dit (mag) op de kopie onleesbaar worden gemaakt, net als de foto van de houder van het identificatiebewijs en/of rijbewijs.

Tijdswinst

Door de paspoort- en rijbewijsgegevens vooraf te (laten) registreren kan het autoverhuurbedrijf bij het ophalen van de auto, volstaan met een controle van de gegevens. Gegevens hoeven dan niet meer overgenomen te worden van de identificatiebewijzen. Voor de autohuurder levert dit een (aanzienlijke) tijdswinst op.

Conclusie

Het autoverhuurbedrijf heeft een legitiem doel voor de registratie van bepaalde persoonsgegevens. Deze gegevens mogen worden gevraagd en geregistreerd. Het vooraf registreren van bepaalde gegevens van het paspoort en het rijbewijs kan tijdswinst opleveren, bij het ophalen van de auto. Ik zie geen problemen bij het vooraf doorgeven van deze gegevens, zolang het doorgeven van deze gegevens op een veilige manier gebeurd.

Meer informatie kunt u vinden op deze pagina over Identiteitsbewijs en onze pagina Paspoort wel of niet afgeven op vakantie?.