Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DCC onder 18 jaar

Vraag gesteld door op 7 mei 2022

We zien op de ANWB site voor inreizen Portugal dat de DCC geldig is zonder booster voor kinderen 1218 jaar. Echter kunnen we online hier geen bevestiging van vinden. Kunt u aangeven waar deze officiële info te vinden is?

Waar wordt dit bevestigd?

Antwoord van Mandy

Antwoord van Mandy

ANWB Expert


In de ANWB Reiswijzer benoemen we dat het vaccinatiebewijs voor minderjarigen (12 tot 18 jaar) bij het inreizen van Portugal onbeperkt geldig is. U vraagt zich af waar deze informatie terug te vinden is.

Geldigheid vaccinatiebewijs binnen de Europese Unie (EU)

Vorig jaar zagen we dat veel lidstaten verschillende eisen aan het vaccinatiebewijs stelden. Waar een volledige vaccinatie in sommige landen onbeperkt geldig was, gold in andere landen weer een maximale geldigheid van 180 dagen na de laatste prik. Hierdoor werd het in sommige gevallen lastig om te reizen binnen de EU.

Op 21 december 2021 heeft de Europese Commissie daarom een norm vastgesteld, waarin is bepaald dat het vaccinatiebewijs bij reizen binnen de EU maximaal 270 dagen (9 maanden) oud mag zijn. Verliest een vaccinatiebewijs zijn geldigheid? Dan is een boostervaccinatie nodig om deze weer te heractiveren.

Uitzondering voor minderjarigen

Onlangs heeft de Europese Commissie besloten dat minderjarigen van deze regel zijn uitgezonderd. Bij reizen binnen de EU is het vaccinatiebewijs van iedereen jonger dan 18 onbeperkt geldig. Deze uitzondering is sinds 6 april 2022 bindend voor alle lidstaten. Hier vindt u de volledige uitspraak.

Ook bij reizen naar Portugal

Het klopt dat deze informatie niet terug is te vinden op de officiële COVID-19 informatiepagina van Visit Portugal. Wel wordt hier verwezen naar regels omtrent het EU Digital COVID Certificate (EU DCC) op de website van de Europese Commissie, waar informatie over de regels voor minderjarigen terug te vinden is.