Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete voor parkeren motorfiets in Duitsland

Vraag gesteld door op 3 mei 2022

De motor geparkeerd waarbij deze voor niemand in de weg stond toch een boete van 55 euro. Moet ik die inderdaad betalen? Of kan ik in beroep?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft uw motorfiets in Duitsland geparkeerd op een stuk van het trottoir zonder dat de motorfiets(en) hierbij voor hinder zorgde. U heeft een ‘Verwarnung’ gekregen en heeft deze boete betaalt om verhogingen te voorkomen. U twijfelt of de boete terecht is opgelegd en wilt graag weten of u de boete nog kunt betwisten.

Parkeerovertreding

Hoewel de motorfiets(en) feitelijk misschien geen hinder opleverden voor andere weggebruikers was het parkeren op de stoep ter plaatse kennelijk verboden. Op de door u toegestuurde foto lijkt er een parkeervak te zijn gerealiseerd met het verkeersbord dat een parkeergelegenheid aanduidt. Hieronder is een onderbord geplaatst met een afbeelding van een brom en/of motorfiets en daaronder is een onderbord geplaatst met de tekst dat alleen binnen het gemarkeerde gebied geparkeerd mag worden. De motorfietsen staan buiten het gemarkeerde gebied.

Verwarnung

Eenvoudige overtredingen worden in Duitsland middels een Verwarnung (bekeuring) afgedaan. De boete voor een eenvoudige overtreding is maximaal € 55. Na betaling is beroep niet meer mogelijk. De Verwarnung moet ter plekke of binnen een week worden betaald. Wordt er niet of te laat betaald, dan volgt een Bußgeld-procedure.

Conclusie

De boete voor de parkeerovertreding lijkt terecht te zijn opgelegd. De motorfietsen stonden buiten een gemarkeerde parkeerplaats op het trottoir. Het is niet meer mogelijk om in bezwaar te komen na betaling in een verwarnung-procedure. Het betalen van de verwarnung wordt beschouwd als erkenning van de overtreding.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina over Verkeersboetes in Duitsland.