Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bedenktijd bij online aankoop e-bike

Vraag gesteld door op 1 juni 2022

Ik heb een ebike online besteld maar wil toch graag afzien van de aankoop. Eergister (31/5) heb ik hem voor het eerst gekregen, alleen zeggen zij dat ik hem alleen mag retourneren als de kn stand op 0 staat. Ik vind dit onrealistisch omdat ik natuurlijk naar huis heb moeten fietsen. Kunnen jullie mij vertellen of dit mag wat zij zeggen over die 0 km?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft onlangs online een e-bike gekocht. U heeft de online bestelde e-bike in een winkel of afhaalpunt afgehaald en bent naar huis gereden. U heeft spijt van de aankoop en wenst de koop te ontbinden. De verkoper stelt onder verwijzing naar diens algemene voorwaarden, dat de fiets niet geretourneerd kan worden als er gebruikssporen zichtbaar zijn of de fiets meer dan 0 km heeft gereden. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Bedenktijd

Een consument heeft een wettelijke bedenktijd van 14 dagen als een product wordt aangekocht buiten de verkoopruimte (online, telefonisch, bij u thuis etc.). De bedenktijd begint op het moment van aflevering van het product. Tijdens de bedenktijd mag de consument zonder opgaaf van redenen de overeenkomst ontbinden. Na ontbinding moet de verkoper het aankoopbedrag aan de consument terugbetalen. De verkoper hoeft pas over te gaan tot terugbetaling nadat het product retour is ontvangen.

Uitpakken en proberen

De consument mag het gekochte product tijdens de bedenktijd uitpakken en uitproberen. Als de consument het product meer of uitgebreider gebruikt dan noodzakelijk om de aard, kenmerken en werking van het product vast te stellen, dan is de consument aansprakelijk voor de waardevermindering van de zaak. Als de handelaar heeft nagelaten om de juiste informatie omtrent het recht op ontbinding te geven, is de consument niet aansprakelijk voor eventuele waardevermindering.

Retourzending

Binnen 14 dagen na het uitbrengen van de ontbindingsverklaring moet de consument zorgen dat het product terug komt bij de verkoper. De kosten voor het terugsturen van het product zijn voor rekening van de consument, tenzij de handelaar het product ophaalt of de handelaar bij het aangaan van de overeenkomst niet heeft vermeldt dat de kosten voor terugzending voor rekening van de consument zijn.  

Dwingend recht

De bepalingen van de afdeling waarin de wettelijke bedenktijd bij koop buiten de verkoopruimte is geregeld, zijn van dwingend recht. Bepalingen in een overeenkomst die in strijd zijn met dwingend rechtelijke wettelijke bepalingen zijn nietig.

Conclusie

Binnen de wettelijke bedenktijd heeft u het recht om de koopovereenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Het beding in de algemene voorwaarden van de verkoper dat retournering van de fiets bij een hogere km-stand dan 0 km of bij gebruikssporen uitsluit is nietig. Ook de administratiekosten die de handelaar in rekening brengt bij uitoefening van uw recht op ontbinding hoeft u niet te betalen. Afhankelijk van het aantal gereden kilometers en/of zichtbare gebruikssporen bent u mogelijk wel aansprakelijk voor de waardevermindering.

Ik raad u aan om de overeenkomst schriftelijk te ontbinden en zorg te dragen voor tijdige terug levering van de e-bike.

Meer informatie kunt u vinden op de pagina van de ACM en onze pagina Rechten bij kopen via internet - Auto kopen