Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto import en verval geldigheid APK

Vraag gesteld door op 2 mei 2022

Ik ben bezig om mijn NL auto te importeren in Portugal. Het risico bestaat dat mijn apk afloopt voordat het proces over is.

Het gaat helaas vrij langzaam. Moet ik een nieuwe apk in bv Spanje regelen als de huidige apk afloopt?

Ik krijg hier geen duidelijk antwoord op binnen PT. Sommige mensen zeggen dat ik geen nieuwe NL apk hoef te regelen als het proces hier gestart is. Anderen zijn daar niet zeker van.

Bij RDW en hier zie ik er zo snel geen informatie over.

Dit heeft verstrekkende gevolgen voor mij. Ik wil voorkomen dat ik bureaucratisch gezien tussen wal en schip kom te belanden en ik 'm niet kan gebruiken.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U bent bezig met de import van uw Nederlands gekentekende auto in Portugal. De APK dreigt te vervallen voordat dit proces is voltooid. U wilt graag weten of het noodzakelijk is op de APK te vernieuwen of dat u in afwachting van voltooiing van het importproces de APK kan laten vervallen en kan wachten op de toelatingskeuring in Portugal. U wilt tijdens het importproces gebruik maken van de auto op de openbare weg.

Deelname aan het verkeer

Als u deelneemt aan het verkeer moet u (ook) in het buitenland kunnen aantonen dat u en het door u bestuurde voertuig aan de gestelde eisen voldoen om aan het verkeer deel te nemen. Als u een geldig rijbewijs heeft en de Nederlandse auto voldoet aan de daaraan in Nederland gestelde eisen mag u in beginsel deelnemen aan het Portugese verkeer.

Geldige APK

Een van de voorwaarden die in Nederland aan motorvoertuigen en gekentekende aanhangwagens worden gesteld is dat geldig keuringsbewijs is afgegeven. Met een verlopen APK mag men dus niet aan het verkeer deelnemen. Naast dit verbod geldt voorts dat de autoverzekering dekking uitsluit bij een ongeval.

Importeren voertuig

Het uitgangspunt is dat voertuigen geregistreerd worden in het land waar ze gebruikt worden. Registratie is voorts mogelijk, als de beoogde kentekenhouder woonachtig is en/of voldoet aan de gestelde eisen in het land van registratie. Als onderdeel van de aanvraag van een Portugees kenteken moet de auto (ook) technisch worden gekeurd.

Conclusie

Als u gebruik wil blijven maken van uw Nederlands gekentekende auto, zult u ervoor zorg moeten dragen dat de auto voldoet aan daaraan gestelde eisen in Nederland. Een van deze eisen is dat voor de auto een geldig keuringsbewijs moet zijn afgegeven. Als u wilt blijven rijden is het ook van belang dat het voertuig eerst invoert in Portugal voordat u de Nederlandse kentekenregistratie beëindigd. Zonder kenteken mag u immers (ook) niet deelnemen aan het verkeer. Ik raad u aan het voertuig tijdig te laten keuren. U bent dan ook (deels) voorbereid op eventuele vervelende verrassingen bij de Portugese technische keuring.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina APK verlopen? of op de pagina Uw auto inschrijven in een ander EU-land