Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Annulering koopovereenkomst auto

Vraag gesteld door op 22 mei 2022

Ik heb afgelopen zaterdag een koopcontract getekend voor een VW Up! Ik wil nu de verkoop annuleren. De verkoper komt nu met algemene (Bovag) voorwaarden. Hij is geen lid van de Bovag en op het koopcontract wordt ook niets vermeld over algemene voorwaarden. Hij eist nu 15% over het verkoopbedrag voor gemaakte kosten.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Afgelopen zaterdag heeft u een koopcontract getekend voor een VW Up. Nu wilt u de koop annuleren. Ondanks dat de verkoper geen lid is van de Bovag, verwijst hij nu naar de Bovag voorwaarden en berekent hij 15% over het verkoopbedrag.

Koop is koop

Als u na het sluiten van de koopovereenkomst spijt krijgt van de aankoop dan kunt u altijd nog annuleren. Maar vaak zijn daar wel kosten aan verbonden. Zodra de koopovereenkomst zit je er in principe aan vast en moeten beide partijen de gemaakte afspraken nakomen. 

Bedenktijd

Bij de koop van roerende zaken zoals een auto is er geen wettelijke bedenktijd. Alleen bij aankoop via internet of telefoon geldt een bedenktijd, omdat dit onder koop op afstand valt. Bij de koop van roerende zaken zoals een auto, caravan of motor, etc. is er geen wettelijke bedenktijd. Alleen bij aankoop via internet of telefoon geldt een bedenktijd. Dit valt onder koop op afstand.

Annuleren

Annuleren is niet in de wet geregeld. Wil je zonder wettelijke grondslag toch van de koop af, dan zijn hier meestal kosten aan verbonden. In de voorwaarden van de verkoper kunt u lezen wat de kosten zijn, soms is dat de hele aankoopprijs.
Als de verkoper de Bovag-voorwaarden volgt dan is het mogelijk om op grond van artikel 8 van deze voorwaarden de koopovereenkomst schriftelijk te annuleren. Je moet dan binnen 10 dagen na de annulering aan de verkoper de schade vergoeden die hij door de annulering lijdt. Deze schade is vastgesteld op 15% van de aankoopprijs. Betaalt u niet op tijd, dan mag de verkoper u  aan de overeenkomst houden en moet u de auto afnemen.
Heeft u spijt van de aankoop van deze auto dan kunt u wellicht met de verkoper onderhandelen over de aankoop van een andere auto waardoor u de annuleringskosten niet zou hoeven betalen.