Alcohol meenemen naar VK

Vraag gesteld door J. van den Boom op 18 mei 2022

Hoeveel drank mag ik meenemen naar Engeland (per boot)

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U gaat binnenkort met de boot naar het Verenigd Koninkrijk (VK). U wilt graag weten hoeveel drank u (belastingvrij) mag invoeren in het VK vanuit de EU.

Eigen gebruik

Als de alcohol die u wenst in te voeren in het VK bestemd is voor eigen gebruik of bestemd is om als cadeau weg te geven, mag u een bepaalde hoeveelheid alcohol belastingvrij invoeren. Het is hierbij van belang dat u het transport zelf uitvoert d.w.z. dat u de flessen als bagage meeneemt en/of draagt op het moment van invoer. Personen tot 17 jaar mogen geen alcohol invoeren.

Belastingvrije hoeveelheid

De toegestane hoeveelheid alcohol is afhankelijk van het soort alcohol dat u wenst in te voeren. Als u bier en standaard wijn wenst in te voeren geldt een maximale hoeveelheid van 42 liter en 18 liter standaard wijn. Daarnaast mag u 4 liter aan sterke drank of 9 liter aan mousserende- en verstrekte wijn meenemen.  Het is toegestaan om uit de diverse categorieën alcohol een selectie in te voeren mits de totale toegestane hoeveelheid niet wordt overschreden. U mag bijvoorbeeld wel 2 liter likeur, 4,5 liter versterkte wijn, 18 liter standaard wijn en 42 liter bier invoeren. Als u echter 3 liter likeur en 4,5 liter versterkte wijn invoert overschrijdt u al de maximale toegestane hoeveelheid ongeacht de (beperkte) hoeveelheid bier en wijn die u daarnaast wenst in te voeren.

Meer alcohol invoeren

Er gelden geen limieten aan de hoeveel alcohol (en tabak) die men vanuit de EU mag invoeren in het VK. Als u meer alcohol invoert dan belastingvrij is toegestaan moet alle alcohol worden aangegeven en raakt u over alle ingevoerde alcohol belasting en invoerrechten verschuldigd.

Conclusie

Er geldt geen maximale hoeveelheid alcohol die vanuit de EU mag worden ingevoerd in het VK. Boven bepaalde hoeveelheden raakt men belasting en invoerrechten verschuldigd. De belastingvrije hoeveelheid alcohol die men kan invoeren vanuit de EU is afhankelijk van het soort alcohol dat men wenst in te voeren.

Meer informatie kunt u vinden op de pagina Bringing goods into the UK for personal use: Arriving in Great Britain