Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding bij wegrijden uit een parkeerplaats. De tegenpartij reed achteruit. Is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid?

Vraag gesteld door op 17 mei 2022

ik heb paar weken geleden een aanrijding gehad.
mijn auto stond netjes geparkeerd in het parkeervak , tegenpartij stond stil voor de andere parkeervakken en blokkeerde andere auto's.  ik heb netjes tijdig richting aangegeven en het parkeervak verlaten, op dat moment begon de tegenpartij achteruit te rijden en botste tegen aan mijn auto (voorbumper en rechter zijscherm) .( een eigenaar van door haar geblokkeerde auto's was boos op tegen partij en wilde het parkeervak verlaten, daarom begon tegenpartij achter uit te rijden)  verzekering van de tegen partij wilt voor 50% schuld erkenning omdat het volgens hun om een bijzondere manoeuvre gaat. ik ben van mening dat bijzondere manoeuvre al klaar was omdat ik niet meer in het parkeervak stond en het parkeervak helemaal verlaten heb. mijn auto stond op dat moment op de weg , ik moest voorrang hebben omdat tegenpartij achteruit reed.
ik wilde graag even ook uw mening weten.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert


U stond geparkeerd en heeft bij het wegrijden uit de parkeerplaats een aanrijding gehad. De tegenpartij reed achteruit. De verzekeringsmaatschappij geeft aan dat u beide deels aansprakelijk bent. U vraagt wat uw mogelijkheden zijn.

Bijzondere manoeuvre

Op het moment dat u een parkeervak verlaat voert u inderdaad een bijzondere manoeuvre uit. De wet (artikel 54 RVV) geeft hierbij aan: Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.
Dit houdt in dat u bij het verlaten van een parkeerplek al het overige verkeer moet laten voorgaan. Ontstaat er een aanrijding terwijl u deze manoeuvre uitvoert, dan is het dat u het andere verkeer niet voor heeft laten gaan.

Dit gezegd hebbende is het natuurlijk zo dat ook de andere auto een bijzondere manoeuvre uitvoerde, aangezien deze auto achteruit reed. Dus ook uw tegenpartij had al het overige verkeer, en dus ook u, voor moeten laten gaan.

Aangezien in dit geval dus voor zowel u als de tegenpartij ervan wordt uitgegaan dat deze regel niet is toegepast, wordt de aansprakelijkheid gedeeld. U en de tegenpartij betalen dus 50% van elkaars schade.

Aantonen

U geeft aan dat u al uit het parkeervak was toen u werd aangereden. Het uitgangspunt is dat de bijzondere manoeuvre stopt als u kunt aantonen dat u al weer de weg vervolgde, of al ten minste enkele seconden stilstond. Als dit het geval was en u kunt dit aantonen, bijvoorbeeld door getuigen, dan raad ik u aan dit bij de verzekering van de tegenpartij te melden. 

Conclusie

Het uitgangspunt is dus al snel dat beide partijen voor 50% aansprakelijk zijn. Dit kan natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden ook iets anders uitvallen. ( bijvoorbeeld 60-40) Deze omstandigheden moeten dan wel aangetoond kunnen worden, bijvoorbeeld door getuigen.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Blikschade