Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhangwagen wel of niet met witte kentekenplaat?

Vraag gesteld door H. Duda op 5 mei 2022

Ik heb  rijbewijs  b en een geremde  aanhangwagen  die 2000 kg kan hebben  maar  de aanhangwagen  weegt  ongeveer 350 kg en bij een politiecontrole  zijden ze dat  de aanhangwagen  een  eigen  kenteken  moet  hebben  ipv een  witte  plaat en een  boete  gekregen  van  220 euro en in beroep  gegaan  bij de kantonrechter  en in het  ongelijk  gesteld  de reden was die 2000 kg maar je mag toch  een  aanhangwagen rijden  tot 750 kg en hoe denkt u erover  en ik heb ook hoger beroep aangetekend bij de rechtbank  in Maastricht
 

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert


U vraagt of u een witte kentekenplaat op uw aanhanger mag doen als deze onder de 750kg blijft. De toegestane maximummassa van uw aanhangwagen is 2.000kg, maar u belaad hem tot 750kg.

Deze combinatie is niet toegestaan. De aanhanger moet volgens artikel 36 Wegenverkeerswet 1994 voorzien zijn van een eigen gele kentekenplaat. In artikel 37 Wegenverkeerswet zijn de uitzonderingen op de kentekenverplichting opgenomen. Hierin staat in artikel 37-2b1 WVW het volgende: Artikel 36 is voorts niet van toepassing op aanhangwagens met een toegestane maximummassa van niet meer dan 750 kg.
Uw aanhanger heeft een toegestane maximummassa van 2000kg hij valt daarom niet onder de vrijstelling van bovengenoemd artikel.

Ik raad u aan uw hoger beroep, gezien de kans van slagen, te heroverwegen.