Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wij hebben via de mail akkoord gegeven op een voorstel voor een nieuwe voorraad auto (met inruil eigen auto). Zitten wij aan deze koop vast?

Vraag gesteld door BMLKUIJPERS op 14 april 2016

Afgelopen weekend zijn wij bij een VW dealer geweest voor een offerte voor een nieuwe VW Touran. Aangezien de levertijd toen erg lang bleek en we het nog niet eens waren over de prijs zijn we naar huis gegaan. Thuis zijn we op het idee gekomen om voor een nieuwe voorraad auto te gaan ivm de snelle levertijd. Hiervoor hebben we toen telefonisch contact op genomen met de dealer en die heeft ons toen een offerte gestuurd per mail van de voorraad auto die wij op internet hadden gevonden. Na enkele keren op en neer gemaild te hebben, hebben wij gisteren via de mail akkoord gegeven op het voorstel van de dealer. Hierin hebben we afgesproken dat we aanstaande zaterdag zouden komen tekenen om alles in orde te maken. Nu hebben we vandaag een veel beter voorstel gekregen voor dezelfde voorraad auto via een andere dealer. Zit ik nu aan de aankoop via de mail vast of kan ik alsnog naar de andere goedkopere dealer gaan voor dezelfde auto? Volledigheidshalve betreft het dus de aankoop van een nieuwe voorraad auto met inruil van onze huidige auto.

Wij willen geen problemen wanneer we afzien van de koop bij de ene dealer.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Per e-mail heeft u - na diverse gesprekken en mailwisseling - het aanbod van de dealer aanvaard tot koop van een nieuwe VW Touran. Een dag later heeft u van een andere dealer een nog scherper aanbod ontvangen voor dezelfde auto. U vraagt zich nu af wat uw rechtspositie is.

Een koopovereenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. Nu u het voorstel van de dealer tot koop van desbetreffende nieuwe auto heeft aanvaard is er een geldige koopovereenkomst tot stand gekomen.

Bedenktijd is hier overigens niet aan de orde, daar de regels van 'koop op afstand' niet van toepassing zijn.

De enige mogelijkheid om onder de koopovereenkomst uit te komen is - op grond van de Bovag voorwaarden - de koop te annuleren tegen 15% van de koopprijs. Daar het voordeel bij de tweede dealer lang niet zo groot zal zijn, is annulering voor u geen optie.

Wel zou ik de dealer wijzen op het gunstigere voorstel van de tweede dealer, wellicht dat de dealer u op enige wijzen tegemoet kan komen. De dealer is hiertoe echter niet verplicht.

Desondanks wens ik u alvast veel rijplezier met uw nieuwe auto.***

Reactie van BMLKUIJPERS:

Bedankt voor uw antwoord. Heeft u echter goed gelezen dat het om een nieuwe VOORRAAD auto gaat. Deze auto is dus niet specifiek voor ons gemaakt maar staat elders in het land (kant en klaar) en hebben wij via internet gezien. Via mail zijn wij de prijs uiteindelijk overeengekomen.

Ik hoor het graag nog even. Alvast bedankt.***

Reactie van David Sjoer:

U had uw vraag ook per e-mail gesteld. Ik heb daarop als volgt gereageerd:

Dat de auto een nieuwe voorraad auto betreft, maakt voor de totstandkoming van een overeenkomst niet uit. Het gaat erom dat wanneer een overeenkomst tot stand gekomen is, u deze wettelijk gezien niet kunt annuleren. Dit kan mogelijk wel op grond van annuleringsvoorwaarden.