Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie kan er aansprakelijk gesteld worden voor de schade van het aanrijden van een ree op de A28 bij Haren?

Vraag gesteld door imjdbc op 1 september 2016

Het was een aanrijding op de A28 waar 130 gereden mag worden in een redelijk stedelijke omgeving (geen boslaantje o.i.d.) bij Haren vlak voor Groningen. Schade is groot maar verzekering dekt dit niet. Gelukkig nagenoeg geen lichamelijk letsel.
Verder naar het zuiden op de A28 zijn wel hekken geplaatst voor wild. Is de wegbeheerder hier verantwoordelijk voor? Het is natuurlijk niet aan te wijzen van wie de ree was. Maar we zitten met een behoorlijke grote schadepost. Is van overheidswege hier een regeling voor?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U hebt een aanrijding gehad op de A28 met een ree. U hebt daarbij licht letsel opgelopen en uw auto heeft aanzienlijke schade. U vraagt zich af wie verantwoordelijk is en of er een regeling is voor dit soort gevallen.

Aanrijdingen met wild
Er worden veel maatregelen genomen om schade met wild te voorkomen, zoals waarschuwingsborden, wildrasters, hekken en snelheidsbeperkingen. Toch vinden jaarlijks circa 6.300 aanrijdingen plaats met overstekend ‘groot’ wild. Dit zijn reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen.

Schadevergoeding eigen verzekeraar
Over het algemeen hebben dieren die in het wild leven zoals reeën geen eigenaar. Er is meestal geen aansprakelijke partij om een schadevergoeding van te eisen. Soms is het wel mogelijk om de schade te claimen bij de autoverzekering. U moet dan wel in het bezit zijn van een (beperkt-) cascodekking. Of er dekking is staat vermeld in de polisvoorwaarden. U kunt ook contact opnemen met uw verzekeraar om dit na te vragen.

Faunabeheerder
U schrijft dat uw verzekering de schade niet dekt. Als het leefgebied van de ree wordt beheerd dan is in sommige gevallen de faunabeheerder aansprakelijk. Dit kan mogelijk het geval zijn, wanneer dieren kunnen ontsnappen door niet goed onderhouden hekwerken of wildroosters. Ook het ontbreken van waarschuwingsborden, kan leiden tot aansprakelijkheid van de fauna- of wegbeheerder. Via de politie kunt u de faunabeheerder achterhalen.

Fonds
Op dit moment is er nog geen regeling van de overheid of een fonds waar u dit soort schade kunt claimen. Er gaan wel stemmen op om zo'n fonds op te richten.

Meldplicht
In Nederland is het verplicht om na een aanrijding met "groot" wild dit te melden bij de politie. Die zal de faunabeheerder inschakelen om het gewonde dier op te sporen, of het overleden dier op te ruimen.

Meer informatie over aanrijdingen met een dier vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van hendrikw:
eeh bij een aanrijding met een ree zeg maar is de gene die het dier aanreed feitelijk de eigenaar en mocht de ree snel gevonden worden dan gaat het naar de poelier en krijgt de aanrijder nog een bedrag naar evenredigheid van de marktprijs , klinkt wrang misschien maar zo is het wel geregeld , de meeste verzekeringen vergoeden de schade maar ligt er aan hoe iemand verzekerd is.