Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de gevolgen van een overbeladen werkbus bij bijv. een ongeval?

Vraag gesteld door Gerrit52 op 6 november 2015

Ik heb een bus van m'n werk (zonder aanhanger), gekeurd tot 3500 kg. Ik heb alleen rijbewijs b. Als mijn bus overbeladen wordt, wie is er dan verantwoordelijk? Werkgever of bestuurder? En wat zijn de gevolgen voor mij als bestuurder na bv een ongeval? Kan de verzekering dan ook moeilijk doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de gevolgen van een overbeladen werkbus bij een mogelijk ongeval. U bent zelf alleen in het bezit van het rijbewijs B.

Met een rijbewijs B mag u een auto/werkbus besturen van maximaal 3500 kg. Kortom; wanneer u een auto/werkbus bestuurt van meer dan 3500 kg bent u in overtreding en kunt u hierover beboet worden. Bovendien bent u onverzekerd; u beschikt immers niet over het juiste rijbewijs. En de toegestane maximummassa van de werkbus is ook nog eens overbeladen.

Bij een onverhoopt verkeersongeval met de overladen werkbus en uw rijbewijs B is normaliter uw werkgever aansprakelijk, tenzij u zelf willens en wetens de bus heeft overbeladen.

In het kader van voorkomen is beter dan genezen; bespreek de situatie met uw werkgever of leg het in eerste instantie voor aan de OR en/of vakbond.