Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer geldt een streep als een doorgetrokken streep? Soms is het niet duidelijk of onderbrekingen alleen voor afwatering zijn.

Vraag gesteld door Janine Oosterloo op 7 maart 2016

De verhouding asfalt:lijn komt in heel veel verschillende verhoudingen voor. Het is mij niet altijd duidelijk of de kleine onderbrekingen die je ziet in lijnen bedoeld zijn om aan te geven dat het daar geen doorgetrokken lijn betreft, en je er dus overheen mag om bijvoorbeeld af te slaan naar een aan de overzijde van de weg gelegen terrein, of dat het slechts voor de afwatering is.
De meest recente locatie waar verwarring was bij mij, was bij de McDonalds bij het station van Sassemheim. De lijnen zijn met een paar centimeter onderbroken (hoeveel precies weet ik niet). Op een rustige zondagmiddag is het lastig in te schatten wat de bedoeling van de wegbeheerder is bij het aanbrengen van de lijnen. Er staan voor zover ik kon zien (en ook op streetview nog even heb gecheckt) geen borden bij het op- of afrijden van het parkeerterrein die duidelijkheid bieden. Wanneer wordt een lijn als doorgetrokken streep bedoeld en wanneer er nog sprake is van onderbreking voor afwatering.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wanneer een streep als doorgetrokken (ofwel: ononderbroken) streep aangemerkt dient te worden.

Zoals u het omschrijft is het overduidelijk een ononderbroken streep. In de richtlijnen voor bebakening en markering staat; dat ten behoeve van een goede afwatering doorgetrokken strepen kunnen voorzien worden van een opening die 30 tot 50 mm lengte mag hebben.