Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade door slecht wegdek

Vraag gesteld door J.W.v.H. op 8 juli 2016

Een tijd geleden besloot de gemeente een paar gaten in het wegdek te verwijderen. Dit heeft de gemeente gedaan door een paar stukken nieuw asfalt te plaatsen. Helaas was er geen tijd genomen om het grind, dat er gestrooid was na het leggen van het nieuwe asfalt, weg te vegen. Het resultaat was dat er grote hoeveelheden grind op de weg lagen. Dit resulteerde bij mijn auto met hevige lak schade. Hierover heb ik toen contact opgenomen met de gemeente. Helaas kreeg ik als antwoord dat ik schade heb opgelopen omdat ik volgens hun een te hoge snelheid had toen ik over de weg reed. Toevallig lag de grootste hoeveelheid grind voor een drempel waarover ik nooit met een snelheid hoger dan 30 kilometer per uur rijd. Vannacht is er nieuw asfalt gelegd op de weg. Het nieuwe wegdek is zo slecht dat ik er met 30 kilometer per uur over reed (het is een 60 weg) en nog constant kon horen hoe de steentjes tegen mij lak aan knalden. Overigens is het wegdek nu ongeveer 3-4 centimeter hoger dan het einde van de drempel, dit resulteert er in dat er een kuil is direct na de drempel. Helaas wist ik dit niet en reed ik over de drempel met een snelheid van 25 kilometer per uur en toen ik van de drempel afreed hoorde ik het onprettige geluid van een voorbumper die over het wegdek schuurde (overigens is mijn auto niet verlaagd). Het is ook interessant dat er 500 meter verderop gaten in het wegdek zitten. Deze gaten zitten er al 2-3 jaar en de gemeente doet er niks aan. Mijn vraag is of het toch mogelijk is om de gemeente verantwoordelijk te stellen voor de schade en er toe te dwingen dat de wegen voortaan fatsoenlijk onderhouden worden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft schade aan uw auto opgelopen door steenslag na werkzaamheden aan de weg. De gemeente wijst aansprakelijkheid vooralsnog af. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Hoofdregel aansprakelijkheid is; 'Een ieder draagt zijn eigen schade, tot dat men kan bewijzen dat een ander hiervoor aansprakelijk is.'

De gemeente is als wegbeheerder op grond van art 6:174 lid 2 BW / 6:162 BW aansprakelijk voor gebreken aan de weg.

Als u kunt bewijzen (foto's/getuigen) dat er na de wegwerkzaamheden een grote hoeveelheid stenen op het wegdek achter is gebleven - hetgeen de schade aan uw auto heeft veroorzaakt - heeft u een zaak.

Beschikt u over een rechtsbijstandverzekeraar, schakel deze in.

Voor meer informatie over over aansprakelijkheid wegbeheerder, verwijs ik u graag naar onze website.