Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Km stand onjuist. Kan ik mijn aankoop ongedaan maken?

Vraag gesteld door op 1 mei 2020

Ik heb een auto gekocht met 92.000 km. Nu, ongeveer 2 jaar later, kom ik erachter dat mijn auto voordat ik deze in bezit had is terug gedraaid. Er is af te leiden dat hij in ieder geval 150.000 gelopen heeft echter is de teller meerdere malen terug gedraaid en heb nu dus geen idee wat de originele stand is.

De auto is gekocht bij een officiele dealer en heeft tijdens de verkoop hier geen melding van gemaakt. Uit de storings geschiedenis is te achterhalen dat ik dit zelf onmogelijk gedaan kan hebben. Ik wil nu mijn geld graag terug zien. Hoe sta ik juridisch en hoe moet ik dit aanlopen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Ongeveer 2 jaar geleden heeft u een auto gekocht bij een officiële dealer. Nu bent u erachter gekomen dat de kilometerstand is teruggedraaid voordat u de auto heeft gekocht. Hiervan is door de dealer geen melding gemaakt. U wilt uw geld terug en u vraagt zich af hoe u moet handelen.

Koopovereenkomst

Van belang is allereerst wat er in de koopovereenkomst is opgenomen over de kilometerstand. Staat er dat de kilometerstand “onlogisch” is, dan is de verkoper hier niet op aan te spreken. U heeft immers geaccepteerd dat er mogelijk iets mis was met de kilometerstand.

Bewijs

Als u de verkoper met succes wilt aanspreken op een teruggedraaide kilometerstand dan moet u bewijs leveren. Via de website van de RDW kunt u een rapport opvragen.

Koop van een professionele verkoper

Een professionele verkoper moet instaan voor zijn product. De verkoper had u moeten melden dat de kilometerstand niet klopte. Van een officiële dealer mag u immers verwachten dat hij op de hoogte was of kon zijn na onderzoek. Hij is ook aansprakelijk als hij niet op de hoogte was van de foute kilometerstand.

Bij een auto met een teruggedraaide kilometerstand is het mogelijk om de koopovereenkomst te ontbinden op grond van non-conformiteit, of om de koopovereenkomst te vernietigen op grond van dwaling. Ook een deel van de koopsom terugvragen is een mogelijkheid.

Dwaling

Als er een overeenkomst wordt gesloten op basis van verkeerde informatie, is er sprake van dwaling. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.

Als er sprake is van dwaling (of wederzijdse dwaling) dan kunt u de overeenkomst vernietigen. Dat wil zeggen dat moet worden teruggegaan naar de situatie van vóór de koop: koper levert de auto in en verkoper geeft de koopprijs terug.

Gebruiksvergoeding

Omdat u de auto al 2 jaar in bezit heeft, dient u er rekening mee te houden dat er een gebruiksvergoeding moet worden betaald.

Conclusie

Ga terug naar de officiële dealer en confronteer hem met wat u te weten bent gekomen. Als u niet kon weten van de teruggedraaide kilometerstand (er staat niets op de koopovereenkomst) dan kunt u (bij voldoende bewijs) de koopovereenkomst vernietigen op grond van dwaling.

Meer informatie over wat te doen bij een teruggedraaide kilometerstand en dwaling vindt u op onze website.