Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hotel privacy

Vraag gesteld door RST op 3 juni 2016

Bij het inchecken vraagt het hotel persoonsgegevens (adres, telefoonnummer, email, kenteken, paspoortnummer, etc).
Welke gegevens ben ik wettelijk verplicht om af te staan? (In Nederland)
Zijn hier ook Europese regels over?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een vraag over het verstrekken van uw persoonsgegevens aan een hotel. U vraagt welke gegevens u verplicht dient af te staan.

In enkele gevallen zijn bedrijven of organisaties wettelijk verplicht een aantal gegevens van uw identiteitsbewijs over te nemen. Dat is het geval als u in een hotel wilt overnachten. Een kopie van het identiteitsbewijs verstrekken is niet verplicht. Het hotel kan het soort identiteitsbewijs en het nummer ervan noteren. De kern is dat hoteleigenaren wettelijk verplicht zijn uw identiteit vast te stellen.

In het buitenland kan het voorkomen dat er gevraagd wordt het paspoort of de identiteitskaart in te leveren, dit raden wij af om identiteitsfraude te voorkomen. Ik verwijs u ook naar het antwoord op een vraag over het afgeven van het paspoort bij een camping in het buitenland. U kunt weigeren bepaalde gegevens te verstrekken, maar het hotel of de camping kan vervolgens een reservering weigeren.

Meer informatie over het paspoort afgeven vindt u op onze website.***

Reactie van RST:

Dus ik ben niet verplicht om mijn naam in te vullen?
Is het ook mogelijk om alleen je naam achter te laten, en niet het nummer van je identiteitsbewijs?***

Reactie van Michiel Claesen:

Sommige accommodaties zijn wettelijk verplicht uw identiteit vast te stellen, hiervoor heeft men uw naam en het nummer van uw identiteitsbewijs nodig.

Uw Burgerservicenummer (BSN) hebben ze daarentegen NIET nodig. Indien een accommodatieverstrekker toch een kopie van uw ID verlangt, zorg dan dat u zelf een kopie overgelegd, waarbij het BSN is weggelakt/doorgehaald. Vermeld door kopie ID heen voor wie het kopie bestemd is en vermeld tevens de datum.