Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Annulering vakantiewoning particulier in Duitsland zonder wederzijdse voorwaarden

Vraag gesteld door Tulip op 4 november 2015

We hebben in juli een aantal dagen gereserveerd bij een particuliere vakantiewoning verhuurster via haar eigen e-mail. In die mail waren verder geen voorwaarden in vermeld. Ook heeft ze geen aanbetaling verlangd. Via deze site www.sauerland-travel.de/ferienwohnungen/olsberg
hebben we haar in eerste instantie benaderd in juli, of er nog mogelijkheden waren eind juli voor een verblijf bij haar. Deze site toont evenmin voorwaarden. Wel attenderingen voor verhuurders van kamers.

In de week voorafgaand aan het voorgenomen vakantieverblijf hebben we afgezegd omdat ik rugklachten had. Daarna hebben we nog geprobeerd in september te boeken. Dit is evenmin gelukt ivm onze werkverplichtingen.

Dit hebben we haar laten weten en aangegeven dat wij wellicht in 2016 een verblijf bij haar doorbrengen.

Nu claimt zij het volledige bedrag van ons, omdat ze schade zou hebben geleden wegens het niet doorgaan van ons verblijf. Deze mevrouw heeft dit bedrag dus zonder tegenprestatie opgevoerd. Ze voerde aan dat ze geen andere vakantiegangers had kunnen boeken in de door ons in eerste instantie geboekte periode 25 – 29 juli en daardoor “schade” had geleden. Dit komt ons vreemd voor. Mevr. geeft aan dat in dit soort gevallen (wel afspreken - niet komen) de Duitse rechtspraak/jurisprudentie voorziet. Zij heeft daarom ons gesommeerd het volledige bedrag van het verblijf te vergoeden voor 15 november 2015.

Onze vraag aan u: Zijn wij verplicht om het bedrag te betalen, zonder dat er bij de afspraak voorwaarden werden gesteld? Wij hebben voor dit aantal dagen geen annuleringsverzekering afgesloten.

Alvast dank voor uw moeite / antwoord.

Mvrgr PJPB

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in juli voor een aantal dagen een vakantiewoning gereserveerd in Duitsland. Een week voorafgaand aan het verblijf heeft u geannuleerd in verband met rugklachten. De verhuurster claimt nu het volledige bedrag van u als schadevergoeding. U vraagt of u dit moet betalen, nu er geen (algemene) voorwaarden van toepassing waren. 

In Nederland geldt dat wanneer er geen bijzondere of aanvullende voorwaarden gesteld zijn, de wet van toepassing is. In dit geval kunt u een dergelijke overeenkomst niet zomaar annuleren, omdat er een geldige overeenkomst tot stand is gekomen. Daarnaast heeft de verhuurster weinig tot geen mogelijkheid gehad de woning opnieuw aan te bieden en te verhuren. Een dergelijke claim is daarom niet vreemd. 

Ik kan u niet zeggen hoe dit precies in het Duitse recht is geregeld. U kunt op basis van uw ANWB lidmaatschap hiervoor contact opnemen met onze Duitse zusterclub ADAC