Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkeur opgeven bij boeking

Vraag gesteld door F. Fraterman-van Houten op 30 januari 2022

Bij boeking appartement gezegd geen oostzijde appartement kreeg wel oostzijde moest €120 bij betalen voor andere kamer stond op de boeking Voorkeur geen oostzijde kan dit?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Bij het boeken van het appartement heeft u gezegd dat u geen appartement aan de oostzijde wilde. Bij aankomst bleek het toch een appartement aan de oostzijde te zijn. Tegen bijbetaling van € 120 kon u wel een ander appartement krijgen. Volgens de verhuurder stond dit op de boeking. U wilt weten of dit zomaar kan.

Of dit kan hangt af van de voorwaarden waaronder u geboekt heeft. Als er bijvoorbeeld een reservering gemaakt wordt via een ANVR reisorganisatie dan wordt er onderscheid gemaakt tussen voorkeuren (preferenties) en essenties. 

Preferenties

Heeft u een voorkeur voor een bepaald appartement of een kamer dan kunt u uw voorkeur opgeven. De reisonderneming zal proberen aan uw wens te voldoen, en het doorgeven aan de verhuurder/eigenaar. Het opgeven van een voorkeur is vrijblijvend en u bent er niet zeker van dat uw wens ook ingewilligd kan worden.

Essenties

Is het voor u een absolute voorwaarde dat u bijvoorbeeld niet aan de oostzijde wilt zitten, kunt u om een essentie vragen. Voor een essentie moet u in de regel extra betalen, maar daartegenover staat dat u krijgt wat u gevraagd heeft. 

Conclusie

Het is dus sterk afhankelijk wat er op de overeenkomst staat, wat u heeft afgesproken. En ook wat erover in de voorwaarden staat.